Dostupni linkovi

Spasioci u potrazi za nestalim osobama u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. oktobar 2024.
Spasioci u potrazi za nestalim osobama u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. oktobar 2024.

Ukupno 19 stradalih u poplavama u BiH, u pomoć stižu slovenački i crnogorski spasioci

  • U katastrofalnim poplavama i klizištima, poginulo je najmanje 16 osoba u Hercegovini i troje u srednoj Bosni
  • Trenutno se oko 15 ljudi vodi kao nestalo
  • Odgođeni su lokalni izbori u Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici
  • Predsjednica Evropske komisije navela da EU šalje spasilačke timove na teren
  • Zemlje regiona šalju spasilačke timove tamo gdje je najteža situacija
  • Papa Franjo izrazio solidarnost sa žrtvama poplava
11:24

Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Spasioci u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.
Spasioci u potrazi za žrtvama poplava i odrona u Donjoj Jablanici, BiH, 5. 10. 2024.

Osigurani su antibiotici i vakcine protiv tetanusa za Dom zdravlja u Jablanici, saopćila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Najavljeno je i slanje dvije sanitetske ekipe iz Mostara.

U saopćenju vlade se, pored ostalog, navodi kako će se hitno izraditi specifikacija šteta na cesti koja vodi iz središnje Bosne prema Hercegovini, od Gromiljaka preko Fojnice, Dusine, Parsovića do Buturović Polja kod Konjica.

Najavljena je i pomoć u sanaciji školskih objekata.

12:36

Predsjednica Europske komisije: Šaljemo spasilačke timove u BiH

Mještani čiste ruševine nakon poplava i odrona u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.
Mještani čiste ruševine nakon poplava i odrona u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.

Naša srca i misli su s narodom Bosne i Hercegovine, pogođenim razornim poplavama, saopćila je Ursula von der Layen, predsjednica Europske komisije na X-u.

Dodala je da je aktiviran Mehanizam civilne zaštite EU.

"Šaljemo spasilačke timove na teren. Ovo je solidarnost EU na djelu", navela je.

BiH je u septembru 2022. godine pristupila Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM). BiH nakon toga može lakše zatražiti pomoć zemalja članica EU te još šest drugih zemalja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava ili požara, direktno aplicirati za projekte EU te se proširuje suradnja s članicama kod obuke službi civilnih zaštita u BiH.

Mehanizam EU za civilnu zaštitu je uspostavljen 2001. godine. Ovaj mehanizam ima za cilj jačanje saradnje između zemalja EU i ostalih država učesnica u oblasti civilne zaštite u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Kada hitna situacija premaši sposobnosti reagiranja neke zemlje u Evropi i šire, ta zemlja može zatražiti pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu.

Europska komisija igra ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe širom svijeta, doprinoseći s najmanje 75 posto transportnih i/ili operativnih troškova. Od svog osnivanja, Mehanizam civilne zaštite EU je odgovorio na više od 700 zahtjeva za pomoć unutar i van EU.

BiH je 5. oktobra i zvanično zatražila pomoć putem ovog mehanizma.

13:25

U idućim danima stabilizacija stanja na sjeveru Bosne

Patrolni čamac hrvatske policije na rijeci Savi kod Stare Gradiške (Ilustrativna fotografija)
Patrolni čamac hrvatske policije na rijeci Savi kod Stare Gradiške (Ilustrativna fotografija)

Danas se očekuje prestanak vanrednog hidrološkog stanja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, saopćila je 6. oktobra Agencija za vodno područje rijeke Save.

Dodaje se da će vremenski uvjeti koji se očekuju u idućim danima, bez prognoziranih značajnijih padavina, dodatno utjecati na stabilizaciju hidrološkog stanja.

Trenutno se jedino na rijeci Savi bilježi porast vodostaja što je uzrokovano otjecanjem vode s cjelokupnog sliva, dok se na ostalim vodotocima bilježi opadanje vodostaja.

Prema rezultatima simulacija, vodostaj Save će i u idućim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna obrana od poplava na području Posavine, navode iz Agencije.

13:49

Pronađena još dva tijela stradalih u Donjoj Jablanici

Pripadnici Gorske službe spašavanja izvlače tijelo stradale osobe u poplavama i odronima u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.
Pripadnici Gorske službe spašavanja izvlače tijelo stradale osobe u poplavama i odronima u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.

Još dva tijela pronađena su jutros u Donjoj Jablanici, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Doma zdravlja u Jablanici.

Time se broj mrtvih u poplavama i odronima u tom gradu u Hercegovini popeo na 15.

Kako je za RSE kazao Darko Juka, glasnogovornik lokalne Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, još uvijek se traga za "10 do 15 osoba" na području Jablanice i Konjica, a Juka je dodao da je "pretpostavka da među nestalim osobama ima i onih koji nisu stanovnici tog područja, jer je postradalo uzuzetno tranzitno područje".

Tijela dvoje poginulih pronađena su ranije u susjednom Konjicu. Tri osobe stradale su u Fojnici, gradu u središnjoj Bosni.

Osobe koje su ostale bez svojih domova smještene su u lokalnim hotelima i Staračkom domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i porodičnim kućama u Jablanici i Konjicu, saopćeno je ranije iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG