Dostupni linkovi

Mašine angažovane na čišćenju nakon aktiviranja klizišta u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. avgust 2024.
Mašine angažovane na čišćenju nakon aktiviranja klizišta u Donjoj Jablanici, Bosna i Hercegovina, 5. avgust 2024.

Uživo Broj žrtava poplava u BiH narastao na 17, odgađaju se lokalni izbori u četiri opštine

Ažurirano
  • Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra
  • Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš
  • Do sad je pronađeno najmanje 14 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni
  • Odgađaju se lokalni izbori u Jablanici, Konjicu, Kreševu i Kiseljaku
  • Otvorena je cesta između Konjica i Jablanice
  • Magistralna cesta od Jablanice do Mostara je urušena u rijeku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima
  • Prikupljeno je oko 250 hiljada evra pomoći za poplavljena područja, kažu u udruženju Pomozi.ba
09:18

SPC donira 100 hiljada evra porodicama najugroženijim u poplavama

Partijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, dao je nalog Vjerskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da preko Eparhije zahumsko-hercegovačke najugroženijim porodicama u poplavama u Bosni i Hercegovini uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 evra.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu SPC, pomoć će "biti podijeljena bez obzira na to koje su vjere i kom narodu pripadaju".

Dodaje se da patrijarh Porfirije apeluje na sve narode Balkana "da u ovim teškim danima pokažu međusobnu solidarnost, jer smo svi potrebni jedni drugima".

09:31

Prrikupljeno oko 250 hiljada evra donacija za poplavljena područja u BiH

Prikupljeno je skoro 500 hiljada KM (oko 250 hiljada evra) za poplavljena područja nakon poziva za pomoć udruženja Pomozi.ba, rekao je za RSE predsjednik ovog udruženja, Elvir Karalić.

"Što se tiče donacija u robi, od jutros dva kamiona iz Jelaha istovaraju robu. Imamo informacije sa terena iz Jablanice da je trenutno najpotrebnija HTZ oprema, lopate, rukavice, voda, konzervirana hrana, higijenske potrepštine", kazao je Karalić.

Dodao je da su jučer poslate pumpe za vodu u Kiseljak, kada su otišli i kamioni udruženja u Jablanicu, te rade na distribuciji neophodnih potrepština.

09:34

Oko 500 stanovnika u Fojnici i dalje odsječeno

Oko 500 stanovnika sela Dusina u Opštini Fojnica u srednoj Bosni i Hercegovini je još uvijek odsječeno, nakon što su poplava i odroni uništili putnu komunikaciju prema Fojnici i poplavile sela Bakovići, Luke, Gojevići.

"Ekipa je uspjela do Dusine doći šumskim putem, i utvrdila stanje, a šumskim putem preko planine je upućena i mehanizacija, kako bi se brže sanirao put", rekla je za RSE Anida Ramić, portparolka Opštine.

Procijenjeno je da će saniranje puta trajati danima, možda i sedmicama, jer je ponovo primjećen porast rijeke Željeznice.

Dodaje da je po svemu sudeći broj od tri žrtve u poplavama konačan, jer nema više prijavljenih nestalih osoba.

10:06

Efekti suše i kiše prouzrokovali poplave u BiH, ocjenjuje stručnjak za klimatske promjene

"Ne vjerujem da su odroni izazvani velikim kišama. Zbog velikih suša su popucale stijene. Kiše velike i bujice su samo natjerale da se brže rastavi sve to."

Ovo u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Martin Tais, bh. stručnjak za klimatske promjene, komentarišući brojna klizišta i odrone na jugu Bosne i Hercegovine, u kojima je nastradalo najmanje 19 osoba.

Kako kaže, velika količina kiše i poplave u Hercegovini su uzrokovani efektima suše i kiše, te upozorava da se moramo adaptirati na njih.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG