Dostupni linkovi

Jablaničko selo Trusina, koje je nastradalo u poplavama i klizištima, 6. oktobar 2024.
Jablaničko selo Trusina, koje je nastradalo u poplavama i klizištima, 6. oktobar 2024.

Ukupno 19 stradalih u poplavama u BiH, u pomoć stižu slovenački i crnogorski spasioci

  • U katastrofalnim poplavama i klizištima, poginulo je najmanje 16 osoba u Hercegovini i troje u srednoj Bosni
  • Trenutno se oko 15 ljudi vodi kao nestalo
  • Predsjednica Evropske komisije navela da EU šalje spasilačke timove na teren
  • Zemlje regiona šalju spasilačke timove tamo gdje je najteža situacija
  • Papa Franjo izrazio solidarnost sa žrtvama poplava
  • Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan, najavio pomoć pogođenim opštinama
16:44 6.10.2024.

Dom zdravlja Jablanica poziva onkološke pacijente da im se jave zbog terapije

Dom zdravlja u Jablanici je pozvao sve onkološke pacijente koji u narednim danima trebaju primiti terapiju, da im se jave, da bi se organizovao prevoz do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar radi dobijanja terapije.

"Potrebna laboratorijska dijagnostika će se uraditi prije odlaska na terapiju u Dom zdravlja Jablanica po ranijem dogovoru sa nadležnim doktorom", navodi se u saopštenju na sajtu Opštine Jablanica.

Naglasili su da će nastojati da obezbijede hospitalizaciju u Mostaru za pacijente koji svakodnevno moraju primati onkološku terapiju.

Dodaju da će za dijalizne pacijente biti organizovan prevoz u Opštu bolnicu Konjic kao i do sada.

16:15 6.10.2024.

Kako izgleda put do Jablanice?

Dijelovi ceste prema i iz Jablanice su uništeni nakon poplava i odrona koji su pogodili ovaj dio BiH. Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je za vozila spasilačkih službi i hitne slučajeve. U potpunosti je obustavljen željeznički saobraćaj jer je uništen dio pruge.

Novinar RSE Andi Mioč obišao je ove lokacije.

Kako izgleda put do i iz Jablanice nakon poplava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

13:49 6.10.2024.

Pronađena još dva tijela stradalih u Donjoj Jablanici

Pripadnici Gorske službe spašavanja izvlače tijelo stradale osobe u poplavama i odronima u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.
Pripadnici Gorske službe spašavanja izvlače tijelo stradale osobe u poplavama i odronima u Donjoj Jablanici, 5. 10. 2024.

Još dva tijela pronađena su jutros u Donjoj Jablanici, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Doma zdravlja u Jablanici.

Time se broj mrtvih u poplavama i odronima u tom gradu u Hercegovini popeo na 15.

Kako je za RSE kazao Darko Juka, glasnogovornik lokalne Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, još uvijek se traga za "10 do 15 osoba" na području Jablanice i Konjica, a Juka je dodao da je "pretpostavka da među nestalim osobama ima i onih koji nisu stanovnici tog područja, jer je postradalo uzuzetno tranzitno područje".

Tijela dvoje poginulih pronađena su ranije u susjednom Konjicu. Tri osobe stradale su u Fojnici, gradu u središnjoj Bosni.

Osobe koje su ostale bez svojih domova smještene su u lokalnim hotelima i Staračkom domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i porodičnim kućama u Jablanici i Konjicu, saopćeno je ranije iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

13:25 6.10.2024.

U idućim danima stabilizacija stanja na sjeveru Bosne

Patrolni čamac hrvatske policije na rijeci Savi kod Stare Gradiške (Ilustrativna fotografija)
Patrolni čamac hrvatske policije na rijeci Savi kod Stare Gradiške (Ilustrativna fotografija)

Danas se očekuje prestanak vanrednog hidrološkog stanja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, saopćila je 6. oktobra Agencija za vodno područje rijeke Save.

Dodaje se da će vremenski uvjeti koji se očekuju u idućim danima, bez prognoziranih značajnijih padavina, dodatno utjecati na stabilizaciju hidrološkog stanja.

Trenutno se jedino na rijeci Savi bilježi porast vodostaja što je uzrokovano otjecanjem vode s cjelokupnog sliva, dok se na ostalim vodotocima bilježi opadanje vodostaja.

Prema rezultatima simulacija, vodostaj Save će i u idućim danima biti u porastu, ali neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna obrana od poplava na području Posavine, navode iz Agencije.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG