Dostupni linkovi

Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.
Poplave u selu Glogošnica kod Jablanice, 4. oktobar 2024.

Pronađena tijela 19 poginulih u BiH, izborna komisija i dalje bez odluke o odgađanju nedjeljnih izbora

  • Obilne padavine prouzrokovale su odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra
  • Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.
  • Do sad je pronađeno najmanje 19 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni
  • Otvorena je cesta između Konjica i Jablanice
  • Magistralna cesta od Jablanice do Mostara je urušena u rijeku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima
21:53 4.10.2024.

Najmanje 19 ljudi poginulo je u Bosni i Hercegovini nakon što su obilne padavine prouzrokovale odrone i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni tokom noći s četvrtka na petak 4. oktobra.

Najteže su pogođene općine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.

Dosad je pronađeno najmanje 16 tijela poginulih u Hercegovini i tri tijela poginulih u središnjoj Bosni.

U operaciju pomoći ugroženom stanovništvu od poplava angažirane su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) s helikopterom, inženjerijskim mašinama te pješadijskim jedinicama.

Zemlje regije kao i Europska unija ponudili su pomoć Bosni i Hercegovini, dok su SAD saopćile kako prate situaciju te da su u stalnoj komunikaciji s partnerima u bh. vlasti kako bi procijenili na koji način mogu pružiti podršku naporima za sanaciju posljedica.

Ovim završavamo naš današnji LIVE BLOG i nastavljamo u subotu ujutro.

Hvala što ste nas pratili!

21:29 4.10.2024.

Izborna komisija BiH u subotu odlučuje o odlaganju lokalnih izbora u poplavljenim općinama zakazanih za nedjelju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je kasno navečer 4. oktobra odlučila da će se nastaviti s dostavom izbornog materijala biračkim odborima širom zemlje. Dostava se vrši vozilima Oružanih snaga BiH.

Izuzetak će biti izborne komisije u općinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Breza, Visoko, Prozor-Rama, Bihać i Grad Mostar. One su pogođene poplavama i klizištima ili je oštećena putna infrastruktura u tim ili prema tim općinama ili biračkim mjestima.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za nedjelju, 6. oktobra.

Izborna komisija BiH najavila je novu sjednicu za subotu kad bi se trebala odrediti u vezi s organizacijom izbora u navedenim izbornim jedinicama.

Izborna komisija može odgoditi izbore u pojedinim jedinicama, a u skladu s Izbornim zakonom BiH, oni bi se morali održati najdalje u roku od 30 dana.

20:18 4.10.2024.

Srednja Bosna pod vodom: Najgore poplave u posljednjih 40 godina

Srednja Bosna pod vodom: Najgore poplave u posljednjih 40 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Tri osobe poginule su u poplavama i odronima u Fojnici, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Civilnoj zaštiti ove općine.

Uništeni su mnogi domovi i poslovni objekti. Mještani pogođenih područja probudili su se uz apokaliptične scene. Spasilačke službe i dalje tragaju za nestalima.

20:09 4.10.2024.

EU spremna pružiti pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite

Josep Borrell, visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, izrazio je na X-u solidarnost EU s Bosnom i Hercegovinom.

"Katastrofalne poplave uzrokovale su nekoliko žrtava i veliki broj nestalih u Bosni i Hercegovini. EUFOR u BiH podržava hitne intervencije. Spremni smo pružiti daljnju pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU", naveo je Borrell.

BiH se pridružila 2022. godine ovom mehanizmu koji omogućuje lakše traženje pomoći od zemalja članica, lakše apliciranje za razne projekte obuke i slično. Članice su zemlje EU, Island, Crna Gora, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG