Dostupni linkovi

Trumpov potpredsjednički kandidat pozvao SAD da 'izabere novi put'


J.D. Vance na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu, Wisconsin, SAD, 17. jula 2024.
J.D. Vance na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu, Wisconsin, SAD, 17. jula 2024.

Senator J.D. Vance, kojeg je Donald Trump izabrao za svog potpredsjedničkog kandidata, u srijedu je na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu pozvao građane Sjedinjenih Država da "izaberu novi put" koji stavlja radnike u sami centar.

"Bit ćemo ujedinjeni u podršci", rekao je Vance u obraćanju na skupu stranke na kojoj je formalno prihvatio svoje imenovanje za poziciju potpredsjednika SAD-a ako Trumo pobijedi na izborima u novembru, piše AFP.

On je pohvalio "izvanrednu viziju" Trumpa za koju je rekao da je "tako jednostavna, a opet tako moćna" i poručio da će se njihov tabor posvetiti radnom čovjeku, obećanju iz slogana "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

"Završili smo, dame i gospodo, s opsluživanjem Wall Streeta. Posvetit ćemo se radnom čovjeku", poručio je 39-godišnji senator iz savezne države Ohio, nekada bastionu američke industrije.

J.D. Vance, koji dolazi iz skromne porodice iz Middletona, grada u Ohiju, rekao je da su ljudi tamo "govorili šta misle, gradili svojim rukama i voljeli Boga, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoju zemlju cijelim srcem".

"Ali to je bilo i mjesto koje je američka vladajuća klasa u Washingtonu odbacila i zaboravila", rekao je Vance.

Više puta je pozvao radničku i srednju klasu u Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, tri države koje će vjerovatno odlučiti izbore 5. novembra, da im se pridruže.

Opisujući svoje životno putovanje od teškog djetinjstva do američkih marinaca, prestižnog fakulteta Yale i američkog Senata, Vance se predstavio Amerikancima kao neko ko razumije njihovu svakodnevnu borbu.

Poznat je i kao autor knjige "Hillbilly Elegy", prema kojoj je Netflix snimio seriju.

XS
SM
MD
LG