Dostupni linkovi

Izraelski tenkovi ušli dublje u Rafu


Izraelski tenkovi ulaze u Rafu, 7. maj 2024.
Izraelski tenkovi ulaze u Rafu, 7. maj 2024.

Izraelski tenkovi ušli su dublje u istočni dio Rafe, te se sada nalaze blizu nekih stambenih naselja grada u koji se od rata sklonilo više od milion ljudi, prenosi Reuters.

Međunarodni saveznici Izraela i humanitarne grupe u više navrata su upozoravali protiv upada u Rafu. Izrael kaže da se u gradu nalaze četiri bataljona Hamasa, organizacije koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju za terorističku. Izrael obećava da će vršiti pritisak na Rafu čak i bez podrške saveznika, jer je kako su rekli "operacija neophodna" za iskorijenjivanje preostalih boraca Hamasa.

U međuvremenu Međunarodni sud pravde (ICJ) je saopštio da će održati saslušanja u četvrtak i petak kako bi raspravljali o zahtjevu Južne Afrike za novim hitnim mjerama zbog upada u Rafu. Katar kaže da je upad Izraela u ovaj dio Gaze usporio napore za postizanjem prekida vatre.

Neki od stanovnika Rafe Reutersu su rekli da su vidjeli tenkove na ulicama unutar naseljenog područja. Palestinci na zapadu Rafe rekli su da su vidjeli dim i čuli eksplozije nakon izraelskog bombardovanja kuća.

Izrael je prije sedam dana izdao naredbe za evakuaciju iz dijelova istočne Rafe, a potom su u subotu zahtjev proširili i na druge dijelove grada.

Izraelski tenkovi u Rafahu, prijeti još veća humanitarna katastrofa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Glavna humanitarna agencija Ujedinjenih nacija u Gazi UNRWA procjenjuje da je oko 450.000 ljudi pobjeglo iz Rafe od 6. maja, upozoravajući da "nigdje nije sigurno" u Gazi u kojoj se nalazi 2,3 miliona ljudi.

Rat je veći dio stanovništva Gaze gurnuo na rub gladi, kažu iz UN-a. Uništene su brojne bolnice, a one koje nisu uništene nemaju dovoljno goriva za generatore i druge osnovne potrepštine.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da Egipat mora biti "ubijeđen" da ponovo otvori granični prijelaz Rafah kako bi "omogućio nastavak isporuke međunarodne humanitarne pomoći" u Gazu.

Njegov komentar izazvao je odgovor egipatskog ministra vanjskih poslova Sameha Shoukryja koji je rekao da su izraelsko zauzimanje Rafe i njihove vojne operacije u tom području glavne prepreke pomoći ulasku u Gazu.

Izrael je započeo operaciju u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim izvještajima.

Od tada je u izraelskim napadima poginulo preko 35.000 Palestinaca, podaci su ministarstva zdravstva u Gazi koje predvodi Hamas.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG