Dostupni linkovi

Nasilje na protestu ultraortodoksnih Jevreja zbog naloga da budu regrutovani u izraelsku vojsku


Protest ultraortodoksnih Jevreja zbog odluke izraelskog Vrhovnog suda da budu regrutovani u vojnu službu, Jerusalim, 30. jun 2024.
Protest ultraortodoksnih Jevreja zbog odluke izraelskog Vrhovnog suda da budu regrutovani u vojnu službu, Jerusalim, 30. jun 2024.

Hiljade ultraortodoksnih Jevreja sukobilo se u nedelju sa izraelskom policijom u centru Jerusalima tokom protesta zbog odluke Vrhovnog suda da počne njihovo regrutovanje za vojnu službu.

Prošlonedeljna odluka suda kojom se vladi nalaže da počne regrutovanje ultraortodoksnih Jevreja mogla bi da dovede do kolapsa vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua dok Izrael vodi rat u Gazi.

Desetine hiljada muškaraca okupilo se u ultraortodoksnom kraju Jerusalima iz protesta zbog odluke suda, ali nakon što je pala noć, okupljeni su krenuli ka centru grada i postali nasilni.

Izraelska policija je saopštila da su demonstranti bacali kamenje i napali automobil ultraortodoksnog ministra, gađajući ga kamenicama. Vodeni topovi punjeni vodom s mirisom tvora i policija na konjima korišćeni su da rasteraju gomilu.

Policija vodenim topom rasteruje demonstrante na protestu ultraortodoksnih Jevreja, Jerusalim, 30. jun 2024.
Policija vodenim topom rasteruje demonstrante na protestu ultraortodoksnih Jevreja, Jerusalim, 30. jun 2024.

Vojna služba je obavezna za većinu Jevrejki i Jevreja u Izraelu. Međutim, politički moćne ultraortodoksne partije izborile su se za izuzeće za svoje sledbenike koji umesto vojne službe studiraju na verskim seminarima.

Dugogodišnji aranžman izazvao je negodovanje u široj javnosti, što se pojačalo tokom osmomesečnog rata protiv Hamasa, organizacije koju SAD i EU smatraju terorističkom. Više od 600 vojnika je poginulo u borbama, a desetine hiljada rezervista je aktivirano, što je uticalo na njihove karijere, poslove i živote.

Ultraortodoksne partije i njihovi sledbenici kažu da će prisiljavanje njihovih ljudi da služe vojsku uništiti njihov generacijama star način života. Na protestu u nedelju mnogi su držali natpise koji kritikuju vladu, a na jednom je pisalo da "nijedan muškarac" ne bi trebalo da bude regrutovan.

Ultraortodoksne stranke su ključne članice Netanjahuove vladajuće koalicije i potencijalno bi mogli da iznude nove izbore ako odluče da napuste vladu u znak protesta zbog odluke suda.

Ipak, lideri tih partija nisu rekli da li će napustiti vladu. To bi moglo biti rizično, jer je popularnost Netanjahuove koalicije u padu od 7. oktobra kada je Hamasov napad na jug Izraela izazvao novi rat u Pojasu Gaze.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG