Dostupni linkovi

Maratonska debata u izraelskom parlamentu o reformi pravosuđa


Šatori demonstranata ispred izraelskog parlamenta u Jerusalemu, 23. juli
Šatori demonstranata ispred izraelskog parlamenta u Jerusalemu, 23. juli

Izraelski poslanici su u nedjelju u napetoj atmosferi počeli maratonsku debatu o prvom ključnom dijelu sporne reforme pravosuđa pred glasanje koje se očekuje u ponedjeljak.

Masovni protesti protiv plana reforme se nastavljaju: stotine hiljada ljudi su u subotu demonstrirale širom Izraela, a hiljade u povorci došle do Jerusalema i podigle šatore da prenoće u blizini parlamenta (Knesseta).

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je još u bolnici zbog problema sa srcem.

To i niz dramatičnih događaja odredit će budućnost Izraela, konstatuje AP.

Netanjahu koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela suočen je s najozbiljnijim izazovom svom vodstvu i najgorom unutrašnjom krizom koja je potresla privredu, izazvala rascjep u vojsci, duboko podijelila ionako polarizovano društvo.

U ostrašćenom govoru na početku sjednice, Simha Rotman, glavni pokretač reforme, optužio je sudove da su arbitrarno obarajući odluke Vlade nanijeli štetu osnovama demokratije.

On je najavio obnovu demokratije u Izraelu i pozvao Knesset da odobri prijedlog zakona koji je prvi glavni dio reforme.

Netanjahuvo zdravlje je, međutim, narušilo rutinu. Planirane posjete Kipru i Turskoj su odložene.

Očekuje se da on u nedjelju bude otpušten iz bolnice, a najavio je da namjerava da bude u Knessetu već u ponedjeljak, za vrijeme glasanja.

Poslanici će glasati o prijedlogu zakona kojim se ograničava ovlaštenje Vrhovnog suda da obara odluke vlade ako su "nerazumne" što se smatra zaštitom od korupcije i postavljenja nekvalifikovanih ljudi.

Pristalice reforme tvrde da zakon koji je sada na snazi, daje sudijama pretjerana ovlaštenja u odnosu na izabrane zvaničnike.

Protivnici reforme upozoravaju da će se novim zakonom omogućiti da vlada donosi arbitrarne odluke, postavlja nekompetentne ljude na funkcije, smjenjuje sposobne i otvori vrata korupciji.

Reformom se takođe predviđa smanjenje ovlaštenja pravosuđa, počev od ograničenja Vrhovnog suda da preispituje parlamentarne odluke do izmjene načina postavljenja sudija.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je u govoru u Knessetu pozvao Netanjahua da obnovi pregovore o kompromisu i pohvalio demonstrante što su se usprotivili vladi.

"Vlada je pokrenula rat iscrpljivanja protiv građana i otkrila da narod ne može biti slomljen. Mi nećemo odustati od budućnosti naše djece", rekao je Lapid.

Demonstranti iz svih slojeva društva smatraju da je reforma otimanje vlasti, a da su je podstakli politički i lični problemi Netanjahua kome se sudi za korupciju, kao i njegovim partnerima u vlasti.

XS
SM
MD
LG