Dostupni linkovi

Netanyahu 'dobro' nakon operacije srca, protesti protiv reforme pravosuđa


Okupljanje demonstranata ispred Zida plača u Jerusalemu pred nove velike proteste protiv reforme pravosuđa, 23. juli
Okupljanje demonstranata ispred Zida plača u Jerusalemu pred nove velike proteste protiv reforme pravosuđa, 23. juli

Zdravstveno stanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je nakon ugradnje srčanog elektrostimulatora (pacemakera) "dobro", javila je u nedjelju ujutro bolnica Sheba.

Netanyahu je hospitaliziran u noći na nedjelju kako bi mu se ugradio srčani stimulator u bolničkom centru Shebi u Tel Avivu.

"Premijer će ostati pod nadzorom ljekara na odjelu kardiologije", navela je bolnica.

Prije sedam dana, 73-godišnji Netanyahu je proveo noć u bolnici zbog vrtoglavice.

Doktori su nakon toga odlučili pratiti njegov srčani ritam putem monitora Holtera, objasnio je profesor Amit Segev, šef kardiologije u Shebi.

Premijer je ponovo hospitaliziran dan nakon masovnih protesta u Tel Avivu i Jerusalemu protiv reforme pravosuđa koju želi provesti njegova vlada i koja je duboko podijelila zemlju.

Demonstranti se protive da se pravosudnom reformom ograniče ovlasti Vrhovnog suda.

U subotu je više desetaka hiljada ljudi marširalo ulicama Tel Aviva i protestiralo ispred parlamenta u Jerusalemu protiv kontroverzne pravosudne reforme o kojoj će parlament glasati vjerovatno u ponedjeljak.

"Demokracija ili revolucija", skandirali su demonstranti u Tel Avivu tokom 29. dana opće mobilizacije stanovništva.

Subotnji protesti održani su iu Beershevi, na jugu zemlje, Herzliji i Kfas Sabi sjeverno od Tel Aviva.

Vlada objašnjava da se reformom nastoje uravnotežiti ovlasti i smanjiti ekskluzivna prava Vrhovnog suda, dok izvršna vlast smatra da je Vrhovni sud politiziran na uštrb parlamenta.

Od nedjelje, u izraelskom parlamentu (Knessetu) kreću rasprave o tački reforme kojom se sudu želi poništiti mogućnost izjašnjavanja o "razumnom karakteru" odluka vlade.

Ta će klauzula biti predmet glasanja u drugom i trećem čitanju i, ako se usvoji, bit će to prva komponenta pravosudne reforme koja bi mogla biti pretočena u zakon.

XS
SM
MD
LG