Dostupni linkovi

Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju, poručio Netanyahu


Benjamin Netanyahu (foto arhiv)
Benjamin Netanyahu (foto arhiv)

Izrael će snažno da odgovori na bilo kakav napad, rekao je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu, nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu i višeg čelnika Hezbolaha u Bejrutu.

"Građani Izraela, dani izazova su pred nama. Od napada u Bejrutu prijetnje stižu iz svih smjerova. Spremni smo za svaki scenario te ćemo zajedno da se suprotstavimo svakoj prijetnji. Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju", rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Istakao je da je Izrael zadao teške udarce proiranskim militantnim grupama u proteklih nekoliko dana, uključujući Hamas i Hezbollah.

Međutim, nije spomenuo ubistvo Hanija koje je izazvalo prijetnje osvetom, piše Reuters.

Iako se vjeruje da je napad na Hanija izveo Izrael, vlada u Jerusalemu nije preuzela odgovornost i objavila je da neće komentarisati njegovo ubistvo.

U međuvremenu, zamjenik čelnika Hamasa u Gazi Halil Al-Haja je rekao da je Hanija projektil "direktno" pogodio.

Kao rezultat raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u njegovoj sobi, rekao je Al-Haja na pres-konferenciji u Teheranu, pozivajući se na svjedoke koji su bili s Hanijem u Iranu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres vjeruje da napadi u Bejrutu i Teheranu ove sedmice označavaju "opasnu eskalaciju" sukoba na Bliskom istoku, rekao je u srijedu njegov portparol.

"Sve je jasnije... da samo obuzdavanje nije dovoljno u ovo veoma osjetljivo vrijeme. Generalni sekretar poziva sve da rade na regionalnoj deeskalaciji u interesu dugoročnog mira i stabilnosti za sve", navodi se u saopštenju portparola, Stephanea Dujarrica.

XS
SM
MD
LG