Dostupni linkovi

Izrael pojačava napade u okolini Bejruta uoči godišnjice napada Hamasa 7. oktobra


Meštani južnog predgrađa Bejruta se evakuišu nakon vazdušnog napada izraelskih snaga, 6. oktobar 2024.
Meštani južnog predgrađa Bejruta se evakuišu nakon vazdušnog napada izraelskih snaga, 6. oktobar 2024.

Izrael je pojačao vazdušne napade na južna predgrađa Bejruta u nastojanju da uništi vojne sposobnosti i lidere Hezbolaha, uoči prve godišnjice napada Hamasa na Izrael, koji je doveo do rata u Pojasu Gaze, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

I Hezbolah i Hamas su u Sjedinjenim Američkim Državama označene kao terorističke organizacije. Obe organizacije podržava Iran.

U međuvremenu, Teheran je objavio da zatvara aerodrome za vazdušni saobraćaj od 21 sat 6. oktobra do 6 časova ujutru 7. oktobra, navodeći kao razlog zatvaranja aerodroma "operativna ograničenja". Iranske vlasti odluku su donele dok Izrael razmatra svoj odgovor na nedavni masovni raketni napad Irana na teritoriju Izraela.

Redakcija RSE na engleskom jeziku prenosi da nije jasno da li su svi iranski aerodromi zatvoreni za vazdušni saobraćaj. Teheran je slične akcije preduzeo i 1. oktobra kada je izveo raketni napad na Izrael.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant (Ioav Gallant) je 6. oktobra zapretio Iranu da bi na kraju mogao da "prođe kao Bejrut ili Gaza", ukoliko Teheran pokuša "dodatno da naudi Izraelu".

"Iranci nisu ugrozili sposobnosti (izraelskog) vazduhoplovstva. Nijedan avion nije oštećen, nijedna eskadrila nije izvođena iz reda", rekao je Galant, govoreći o iranskom raketnom udaru, koji je izazvao materijalnu štetu u dve izraelske vazduhoplovne baze.

"Ko misli da će nas puki pokušaj da nam naudi odvratiti od preduzimanja akcije, treba da pogleda (izraelske operacije) u Gazi i Bejrutu", rekao je Galant.

Izrael je ranije saopštio da je izveo seriju "ciljanih udara" na "skladišta oružja" i infrastrukturu koja pripada Hezbolahu.

Hezbolah je i militantna organizacija i politička partija koja kontroliše značajan deo južnog Libana. Sjedinjene Američke Države su ga označile kao terorističku organizaciju, dok je na crnoj listi Evropske unije samo oružano krilo Hezbolaha, ne i politička partija, koja ima mesta u libanskom parlamentu. Hezbolah je od početka rata u Gazi podržavao Hamas.

Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija saopštila je da je uporište Hezbolaha u Libanu pogođeno više od 30 puta. U vazdušnim napadima pogođena su benzinska pumpa i skladište sanitetskog materijala.

Video snimci pokazuju plamen i oblake dima, dok stanovništvo u panici napušta svoje domove, uz zvuke eksplozija koje odjekuju u pozadini.

Redakcija RSE na engleskom jeziku prenosi da su brojni svedoci rekli da je reč o najjačim napadima otkako je Izrael, pre dve nedelje, pokrenuo vazdušne udare na Liban.

"Zgrade su se tresle oko nas i u početku sam pomislio da se dogodio zemljotres. Bilo je na desetine udara, nismo uspeli sve da ih prebrojimo, zvuci su bili zaglušujući", rekao je za Rojters Hanan Abdulah, meštanin južnog predgrađa Bejruta.

Izrael je danima bombardovao predgrađa Bejruta, ubivši lidera Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha i moguće njegovog potencijalnog naslednika Hašema Safiedina, čiju smrt Hezbolah još nije potvrdio.

Izraelske vlasti su saopštile da je Nasralah ubijen u napadu na centralni štab Hezbolaha u Bejrutu 27. septembra.

Američki Stejt department (State Department) saopštio je 6. oktobra da Vašington podržava akcije Izraela u borbi protiv ekstremističkih elemenata, ali da američki lideri ne odobravaju gađanje civilne infrastrukture.

"Vojni pritisak ponekad može da omogući diplomatiju. Naravno, vojni pritisak može da dovede i do pogrešne procene. Može da dovede do neželjenih posledica. Svaka civilna žrtva je jedna žrtva previše", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Izrael je 5. oktobra saopštio da su izraelske snage ubile 440 boraca Hezbolaha u kopnenim operacijama u južnom Libanu i uništile 2.000 ciljeva Hezbolaha. Do sada je, prema podacima izraelskih vlasti, na jugu Libana ubijeno devet izraelskih vojnika.

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, skoro 2.000 ljudi je ubijeno u Libanu od početka sukoba, većina u poslednje dve sedmice.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo (Filippo) Grandi izjavio je 6. oktobra u Bejrutu da je Izrael vazdušnim napadima na Liban prekršio međunarodno humanitarno pravo, jer su mete bili civili i civilna infrastruktura, prenela je agencija Rojters (Reuters). Grandi je pozvao sve strane da se obustave sukobi u Libanu i Pojasu Gaze.

Izraelske snage su u stanju pripravnosti uoči prve godišnjice napada Hamasa 7. oktobra prošle godine na teritoriju Izraela. Vojska Izraela nastavila je sa vazdušnim udarima na Gazu, a u napadu 6. oktobra na džamiju u središtu Gaze poginulo je najmanje 19 ljudi.

U napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je oteto oko 251 ljudi, od kojih 97 Hamas još uvek drži u Gazi kao taoce, uključujući 33 osobe za koje izraelska vojska tvrdi da su mrtve.

U odmazdi Izraela koja je usledila, u Gazi je u napadima izraelske vojske od početka rata ubijeno blizu 42.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG