Dostupni linkovi

Hezbolah ispalio preko 200 raketa na Izrael iz osveta zbog pogibije komandanta, Izrael uzvratio


Dim na brdima u Libanu posle izraelskih artiljerijskih napada, 14. jun 2024.
Dim na brdima u Libanu posle izraelskih artiljerijskih napada, 14. jun 2024.

Libanska grupa Hezbolah saopštila je u četvrtak da je lansirala više od 200 raketa na nekoliko vojnih baza u Izraelu iz odmazde za napad u kojem je ubijen jedan od njenih visokih komandanata.

Napad militantne grupe koju podržava Iran jedan je od najvećih u višemesečnom sukobu duž granice između Libana i Izraela, gde tenzije ključaju poslednjih nedelja.

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila ciljeve na jugu Libana, pošto je Hezbolah lansirao rakete i bespilotne letelice na Izrael.

Izraelske snage su "udarale na lansirne tačke na jugu Libana", navodi se u saopštenju vojske, koja je navela da su "brojni projektili i sumnjivi vazdušni ciljevi prešli iz Libana na teritoriju Izraela".

Vojska Izraela navodi da je većina projektila presretnuta, a da su "požari izbili u brojnim oblastima na severu Izraela".

Izraelska vojska u sredu je navela da je dan ranije ubila Mohameda Naameha Nasera, koji je bio na čelu jedne od tri regionalne divizije Hezbolaha na jugu Libana.

Nekoliko sati kasnije, Hezbolah je lansirao mnoštvo Katjuša i Falak raketa s teškim bojevim glavama na sever Izraela i okupiranu sirijsku Golansku visoravan. U četvrtak je lansirao više raketa.

SAD i Francuska nastavljaju da da rade na sprečavanju da taj sukob preraste u sveobuhvatni rat, za koji se plaše da bi se mogao preliti na arapski svet.

Konflikt na relativno niskom nivou izbio je ubrzo posle izbijanja rata u Gazi. Hezbolah navodi da izvodi udare na Izrael u znak solidarnosti s Hamasom, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom i čiji je napad na jug Izraela 7. oktobra pokrenuo novi rat u Pojasu Gaze.

Borbe su raselile desetine hiljada ljudi sa obe strane granice. Na severu Izraela ubijeno je 16 vojnika i 11 civila. U Libanu je ubijeno više od 450 ljudi, uglavnom boraca, ali i desetina civila.

Izvori: AP, AFP
XS
SM
MD
LG