Dostupni linkovi

Izrael saopštio da je šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif ubijen u Gazi


Mesto na jugu Pojasa Gaze na kome je pala bomba za koju izraleska vojska tvrdi da je ubila šefa vojnog krila Hamasa, 13, jul 2024.
Mesto na jugu Pojasa Gaze na kome je pala bomba za koju izraleska vojska tvrdi da je ubila šefa vojnog krila Hamasa, 13, jul 2024.

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je potvrdila da je šef vojnog krila Hamasa Mohamed Deif ubijen u vazdušnom napadu na Gazu u julu.

Saopštenje je usledilo dan pošto je u napadu u iranskoj prestonici, za koji se sumnjiči Izrael, ubije Ismail Hanije, politički vođa Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Izrael veruje da su Deif, šef oružanih snaga Hamasa – brigada Ezedine al-Kasam, i Jahja Sinvar, najviši vođa Hamasa u Pojasu Gaze, bili glavni arhitekti napada 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i koji je pokrenuo rat Izrael-Hamas. Veruje se da se Sinvar i dalje krije u Gazi.

Izrael nije potvrdio niti demantovao da stoji iza napada u Teheranu u utorak u kojem je ubijen Hanije. Hamas je saopštio da je Deif preživeo napad u julu u Pojasu Gaze i nije zasad komentarisao tvrdnje izraelske vojske.

Ubistvo dvojice visokih funkcionera Hamasa donosi pobedu izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, koji je rekao da neće okončati kampanju u Pojasu Gaze dok Izrael ne uništi vojne kapacitete Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da je napad u kojem je ubijen Deif "značajna prekretnica" u postizanju ciljeva rata. "Rezultati ove operacije odražavaju da je Hamas organizacija u raspadu“, napisao je on na mreži X.

Ubistva, međutim, rizikuju da navedu Hamas da ojača svoju poziciju u pregovorima o prekidu vatre ili da potpuno odustane od njih. Iran se zavetovao na osvetu zbog napad na svoj teritoriji tlu, podstičući bojazni od opšteg regionalnog rata.

Izrael je gađao Deifa u napadu 13. jula u kojem je pogođen kompleks na periferiji grada Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze. Vojska je tada saopštila da je ubijen još jedan komandant Hamasa, Rafa Salama.

Bomba za koju se sumnja da je teška 900 kilograma napravila je džinovski krater oko kuće u kojoj se Deif navodno sklonio sa jednim od svojih zamenika. Više od 90 ljudi, uključujući raseljene civile u obližnjim šatorima, ubijeno je u napadu, rekli su tada zdravstveni zvaničnici Gaze.

Kamp kod Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze gde je pala bomba za koju izraleska vojska tvrdi da je ubila šefa vojnog krila Hamasa, 13, jul 2024.
Kamp kod Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze gde je pala bomba za koju izraleska vojska tvrdi da je ubila šefa vojnog krila Hamasa, 13, jul 2024.

U saopštenju u četvrtak, izraelska vojska je navela da se "posle obaveštajne procene može potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu".

U izraelskoj desetomesečnoj kampanji bombardovanja i ofanziva u Pojasu Gazi, ubijeno je oko 39.480 ljudi, navodi Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa. Više od 80 odsto stanovništva od 2,3 miliona proterano je iz svojih domova, a velika većina je zgurana u šatorske kampove u jugozapadnom uglu teritorije, s ograničenom hranom i vodom.

Deif je bio jedan od osnivača Hamasovog vojnog krila, brigada Kasam, 90-ih i vodio je tu jedinicu decenijama. Pod njegovom komandom, ona je izvršila desetine samoubilačkih bombaških napada na Izraelce u autobusima i kafićima i napravila ogroman arsenal raketa koje su mogle da pogode duboko u Izrael.

Skoro tri decenije je bio na izraelskoj listi najtraženijih osoba, a takođe je od 2015. bio i na američkoj listi "međunarodnih terorista".

Ostao je misteriozna ličnost u Pojasu Gaze i nikada se nije pojavljivao u javnosti. Retko je bio fotografisan i retko se njegov glas čuo u audio izjavama. Preživeo je niz izraelskih pokušaja ubistva.

Izvori: AP, AFP
XS
SM
MD
LG