Dostupni linkovi

Roditelji oslobođenog rusko-izraelskog taoca odletjeli u Izrael


Andrej Kozlov razgovara sa rođacima ubrzo nakon spasavanja 7. juna.
Andrej Kozlov razgovara sa rođacima ubrzo nakon spasavanja 7. juna.

Roditelji rusko-izraelskog državljanina koji je bio talac na početku rata u Gazi i koji je spašen u operaciji izraelskih snaga 8. juna odletjeli su u Izrael 9. juna kako bi se ponovo sastali sa svojim sinom.

Andrei Kozlov, 27, bio je jedan od četiri taoca spašenih u operaciji u gradu Nuseirat nakon što ga je 246 dana držao Hamas, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Jerusalem Post je 9. juna objavio da se očekivalo da Kozlovi roditelji stignu u Izrael kasnije tokom dana i da ih prati zvaničnik izraelskog konzulata u Sankt Peterburgu.

Zvaničnici Hamasa saopštili su da je najmanje 210 palestinskih civila ubijeno, a više od 400 povrijeđeno tokom operacije, koja je bila kombinovani zračni i kopneni napad.

Sva četvorica talaca su odvedena sa muzičkog festivala u južnom Izraelu 7. oktobra 2023. godine, u ranim satima Hamasovog masovnog upada u Izrael. U početnom napadu ubijeno je oko 1.200 Izraelaca.

Od skoro 250 ljudi uzetih kao taoci u napadu, oko 120 je ostalo u zarobljeništvu, dok je 43 proglašeno mrtvim.

U operaciji su takođe spašeni Noa Agramani, Almog Meir i Shlomi Ziv.

Jerusalem Post je takođe objavio da su Meirovog ostarjelog oca, koji je bio lošeg zdravlja i živio sam, pronašli mrtvog u njegovoj kući zvaničnici koji su došli da mu kažu o spašavanju njegovog sina.

U međuvremenu, Britanija je 9. juna objavila da su dva trgovačka broda oštećena projektilima u Adenskom zaljevu. Nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih.

Huti borci koje podržava Iran, a koji kontrolišu veći dio Jemena, napadaju brodove u tom području od početka rata u Gazi, govoreći da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima.

Sjedinjene Američke Države objavile su 9. juna da su nastavile isporuku humanitarne pomoći preko privremenog pristaništa postavljenog na obali Gaze.

Pristanište je oštećeno olujnim morem i ponovo je postavljeno 7. juna nakon popravke. Preko pristaništa je u maju dopremljeno više od 2 miliona tona pomoći.

Prema izvještajima TASS-a, AP-a i Dpa
XS
SM
MD
LG