Dostupni linkovi

Izraelski napadi na sjeveru i jugu Gaze, borbe protiv Hamasa u Rafahu


Reakcija žene i djevojčice nakon izraelskog udara koji je pogodio šatorski kamp na zapadu Rafaha, jug Pojasa Gaze, 21. juna 2024.
Reakcija žene i djevojčice nakon izraelskog udara koji je pogodio šatorski kamp na zapadu Rafaha, jug Pojasa Gaze, 21. juna 2024.

Izraelske snage gađale su rano u srijedu nekoliko područja diljem Pojasa Gaze, a stanovnici su javili o žestokim borbama tijekom noći u Rafahu na jugu palestinskog teritorija.

Stanovnici su rekli da su se borbe intenzivirale u četvrti Tel Al-Sultan na zapadu Rafaha, gdje su se tenkovi također pokušavali probiti prema sjeveru usred teških sukoba.

Naoružana krila Hamasa i Islamskog džihada rekla su da su borci napali izraelske snage protutenkovskim raketama i minobacačkim bombama.

Od početka maja kopnene borbe usredotočene su na Rafah, nasuprot Egiptu na južnom rubu Pojasa Gaze, gdje se oko polovica od 2,3 milijuna ljudi na toj teritoriji sklonila nakon što su pobjegli iz drugih područja. Većina je od tada ponovno morala pobjeći.

Liječnici su rekli da su dva Palestinca ubijena u jednom izraelskom raketnom napadu na Rafah ranije u srijedu.

Izraelska vojska je saopćila da su njezine snage ubile militanta Hamasa koji je bio umiješan u krijumčarenje oružja preko granice između Rafaha i Egipta.

Rečeno je da su avioni tijekom noći gađali desetke militantnih ciljeva u Rafahu, uključujući lovce, vojne strukture i otvore tunela.

U gradu Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze, izraelski zračni napad uništio je kuću, ubivši četiri Palestinca i ranivši nekoliko drugih, izvijestili su liječnici.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Europska unija označili kao terorističku, izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Hamas je također kidnapirao oko 250 ljudi.

Izrael je potom pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze u kojoj je do sada ubijeno najmanje 37.658 ljudi, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontrolira Hamas.

XS
SM
MD
LG