Dostupni linkovi

Potpredsjednik Parlamenta BiH zatražio da Ustavni sud poništi Izborni zakon RS


Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 27.04.2022.
Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 27.04.2022.

Denis Zvizdić, član rukovodstva Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine, predao je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Sporni zakon, usvojen još u aprilu u entitetskom parlamentu, predviđa da Republička izborna komisija (RIK) RS vrši ulogu Centralne izborne komisija (CIK) BiH u organiziranju lokalnih izbora, izbora za entitetski parlament, predsjednika i potpredsjednike RS, kao i izbora za delegate iz RS u Domu naroda Parlamenta BiH.

CIK BiH je sprovodio sve općei lokalne izbore od njegovog osnivanja 2001. godine.

"Spornim zakonom se oduzimaju nadležnosti CIK-u BiH i reguliše materija koja je propisana državnim Izbornim zakonom čime se de facto stvara paralelni pravni poredak", naveo je Zvizdić u objavi na društvenim mrežama.

Dodao je da to smatra "direktnim udarom na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jer je jedinstveni izborni sistem izraz jedinstvene države". Ocijenio je, pored ostalog, da je spornim zakonom prekršen Ustav BiH i odredbe koje govore o obavezi entiteta da se podvrgavaju propisima BiH i odlukama institucija BiH.

Vlasti u RS su najavile usvajanje vlastitog izbornog zakona početkom 2024. godine, ubrzo nakon što je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), zatražio od državne zakonodavne vlasti da izmjeni Izborni zakon kako bi bile uvedene nove tehnologije, a CIK-u BiH data veća ovlaštenja kod imenovanja općinskih izbornih komisija.

Šmit je, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo tehničke izmjene zakona 26. marta, jer se vlasti oko njih nisu mogle dogovoriti.

Poslanici u Narodnoj skupštini RS su usvojili Nacrt Izbornog zakona RS tri dana kasnije. Predstavnici opozicije u RS tvrde da je "nemoguće" organizirati lokalne ili bilo koje druge izbore po entitetskom Izbornom zakonu. Lokalni izbori u BiH raspisani su za 6. oktobar ove godine.


Entitetske izborne komisije se u BiH formiraju prema entitetskim izbornim zakonima, ali u skladu sa Izbornim zakonom BiH, te njihovu nadležnost utvrđuje CIK.

Republička izborna komisija RS, prema entitetskom Izbornom zakonu iz 2002. godine, provodi opozive općinskih načelnika i gradonačelnika, izbore za savjete mjesnih zajednica, te donosi akte po kojima se vrši raspodjela sredstava za financiranje izborne kampanje.

Federacija BiH nema nadležnu izbornu komisiju na entitetskom nivou, iako je Zakon o osnivanju organa za provođenje izbora usvojen još 2002. godine.

XS
SM
MD
LG