Dostupni linkovi

Objavljeni konačni rezultati izbora u Novom Sadu, najviše mandata za SNS


Izborno mesto u Srbiji, 2. jun 2024.
Izborno mesto u Srbiji, 2. jun 2024.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je najviše glasova kao i mandata na izborima za odbornika Skupštine Novog Sada održanih 2. juna.

Prema konačnim podacima Gradske izborne komisije (GIK) Srpska napredna stranka osvojila je 87.791 glas, odnosno 45 mandata.

Opoziciona lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" osvojila je 40.541 glas, što joj je donelo 21 mandat.

Izbori su održani u 89 gradova i opština Srbije.

Listi "Kreni – promeni" pripalo je osam mandata, sa osvojenih 16.723 glasa, a lista "Heroji – Miša Bačulov" osvojila je 6.332 glasa i imaće tri odbornika u novosadskom parlamentu.

Cenzus je prešao još i Savez vojvođanskih Mađara, kao jedina manjinska lista, i imaće jedan mandat sa osvojena 2.062 glasa.

Prema izveštaju sa sajta GIK-a, na izbore je izašlo 167.135 birača, što čini 49 odsto od ukupnog broja birača.

Konačni rezultati su proglašeni nakon dvonedeljnog razmatranja i odbijanja više od 60 prigovora koje je podnela opozicija.

Na konačne rezultate postoji rok od 72 sata za podnošenje prigovora. Ukoliko prigovora ne bude, onda bi u narednih 15 dana trebalo da bude zakazana konstitutivna sednica.

Incident tokom izbornog dana u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Opozicione stranke sa liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" istog dana objavili su da će se žaliti sudu na odluku GIK-a i konačne izborne rezultate.

Kako je saopšteno iz te grupacije, opozicione liste su i "u ovako neregularnim uslovima", prema zvaničnim rezultatima GIK, pobedile u svim delovima grada, osim u prigradskim naseljima.

Opozicione stranke i domaći posmatrači i ranije su ukazivali na niz nepravilnosti tokom izbornog dana, od organizovanog dovođenja građana na biračka mesta do kupovine glasova.

Vladajuća Srpska napredna stranka demantovala je tvrdnje opozicije i posmatrača o izbornim neregularnostima.

Izbore je posmatrala međunarodna misija OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Predstavljajući preliminarne zaključke Posmatračke misije ODIHR-a o lokalnim izborima u Srbiji, Zanijer je na konferenciji za novinare 4. juna rekao da je izborni dan "generalno protekao glatko", ali da su posmatrači ODIHR-a u sedam odsto posmatranih biračkih mesta glasanje ocenili negativno.

"Na izborni proces u Srbiji negativno su uticali brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritiscima i kupovini glasova, kao i slučajevi nasilja. Prisutni sui široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju", rekao je Zanijer.

Evropska unija pozvala je vlasti u Srbiji da u potpunosti primene sve preporuke ODIHR-a.

"Puna primena preporuka ODIHR-a ostaje prioritet i spremni smo da podržimo Srbiju u primeni ovih preporuka. Prioritet se mora dati smislenoj reviziji biračkog spiska i pristupa medijima, a nadležni organi na nacionalnom niovu moraju da transparentan način da prate verodostojne izveštaje o incidentima i nepravilnostima", rekao je 6. juna za za Radio Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano.

XS
SM
MD
LG