Dostupni linkovi

I opozicija i vladajući naprednjaci poručuju da neće biti novih izbora u Nišu


Opozicioni lider Dragan Milić rekao je da neće biti saradnje s naprednjacima predsednika Aleksandra Vučića, Niš, Srbija, 2. jun 2024.
Opozicioni lider Dragan Milić rekao je da neće biti saradnje s naprednjacima predsednika Aleksandra Vučića, Niš, Srbija, 2. jun 2024.

I vodeća opoziciona lista u Nišu i Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića poručili su u sredu da u tom gradu na jugu Srbije neće biti ponavljanja izbora,

Novih izbora u Nišu neće biti jer rezultati glasanja 2. juna pokazuju da je niška opozicija osvojila 3.332 glasa više od Srpske napredne stranke, saopštio je Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste u tom gradu, koja je od opozicije osvojila najviše mandata u gradskoj skupštini (16).

"Izbori su završeni voljom građana koji su rekli da SNS nema većinu", naveo je Milić.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Nišu saopštio je da svi prebrojani glasovi "nedvosmisleno i bez prostora za spekulaciju" potvrđuju ubedljivu izbornu pobedu liste te stranke, prenosi Beta.

"Izborna volja građana jasno je iskazana na izborima, za šta postoje svi relevantni dokazi", piše u saopštenju SNS-a.

Ta stranka je optužila opozicione aktere da "pokušavaju populistički da predstave šta je većina" i da "tendenciozno obmanjuju javnost" ko je pobednik izbornog procesa u Nišu.

"Novih izbora neće biti, jer nema osnova za to, a jedini koji su tražili nove izbore su upravo te stranke i grupe građana koji ne mogu da se pomire sa voljom naroda i izbornim rezultatom", kazali su u Gradskom odboru SNS.

Rezultati Gradske izborne komisije

Gradska izborna Komisija (GIK) objavila je da su 30 mandata osvojile opozicione liste - Grupa građana Dragan Milić 16, Biramo Niš 10, Kreni-promeni dva i Ujedinjeni–Nada za Niš dva.

SNS je u Nišu dobio 30 od ukupno 61 odborničkog mesta, što mu nije dovoljno za nastavak 12-godišnje vladavine, pa je najavio koaliciju sa Ruskom strankom koja ima jednog odbornika.

Međutim, Milić kaže da je GIK prethodno saopštio da SNS ima 29 mandata i taj rezultat niška opozicija smatra validnim.

"Priznajemo rezultate GIK-a. Sve što se naknadno događalo ne priznajemo", rekao je u sredu Milić povodom spekulacija da se u Nišu vlast ne može formirati i da slede novi izbori.

Đorđe Stanković, sa liste koalicije Biramo Niš, rekao je da uvidom u birački materijal opozicija konstatovala nepravilnosti na 52 biračka mesta koje će prijaviti GIK-u.

Milić, lekar i direktor Klinike za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu zvanično je u politiku ušao krajem marta 2024. a nakon samo mesec i po, uspeo je dobije skoro četvrtinu glasova od ukupnog broja izašlih birača u Nišu.

Niška opozicija prethodno je saopštila da je vlast u tom gradu po zatvaranju biračkih mesta "prekrajala" izborni rezultat.

Dogovorena vlast u Medijani

Saopšteno je da su predstavnici četiri opozicione liste dogovorili formiranje vlasti u Opštini Medijana, najvećoj u Nišu, te da će u njoj imati 15 odbornika, tri više od naprednjaka.

Na lokalnim izborima u Beogradu i 88 gradova i opština u Srbiji održanim 2. juna aktuelna vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića proglasila je pobedu, pa i u Nišu.

Niška opozicija saopštila je da je pobedila u tom gradu i da neće biti koalicije sa SNS-om.

Pregovori za Stari grad u Beogradu

Radomir Lazović, iz stranke Zeleno-levi front (ZLF), izjavio je da su u toku pregovori sa Markom Bastaćem, nosiocem liste Čuvari Starog grada, oko formiranja vlasti u beogradskoj opštini Stari grad.

"Očekujemo da će se razgovori završiti ispunjenjem izborna volje građana da se smeni naprednjačka vlast", naveo je Lazović.

Po preliminarnim rezultatima, lista Biramo Stari grad na kojoj je i ZLF osvojila je 23 odbornička mesta u opštinskom parlamentu, Čuvari Starog grada 10, SNS Aleksandra Vučića 21, Narodna lista jedan i Zeleni jedan.

Marko Bastać, predsednik Opštine Stari Grad pre dolaska SNS-a na vlast, za sada nije objavio svoju poziciju o formiranju vlasti u toj centralnoj beogradskoj opštini.

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je 3. juna da izbori u Beogradu nisu bili pošteni i da je zbog nepravilnosti koje je sprovodila vlast upitan njen legitimitet.

Izbori u Beogradu održani su 17. decembra ali su ponovljeni 2. juna jer SNS nije osvojio dovoljno mandata da bi formirao vlast u glavnom gradu Srbije.

Decembarske parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji obeležile su tvrdnje opozicije da ih je pokrala vlast Aleksandra Vučića, građanski protesti, i 25 preporuka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za poboljšanje izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG