Dostupni linkovi

Laburisti spremni za uvjerljivu pobjedu na izborima u Velikoj Britaniji, pokazale izlazne ankete


Građani Londona gledaju rezultate izlazne ankete na ulici 4. jula 2024.
Građani Londona gledaju rezultate izlazne ankete na ulici 4. jula 2024.

Milioni ljudi širom Velike Britanije glasali su 4. jula na općim izborima u zemlji.

Prema prvim procjenama, Laburistička partija je osigurala veliku većinu glasova na britanskim parlamentarnim izborima, pokazao je rezultat izlazne ankete objavljene neposredno nakon zatvaranja birališta.

Očekuje se da će laburisti imati 410 mjesta u britanskom parlamentu, koji se sastoji od 650 mjesta. Ako se prognoze ispostave tačnim, to znači da će Keir Starmer postati novi premijer Velike Britanije.

"Izborni meteor upravo je udario u planet Zemlju," rekao je lord Peter Mandelson, bivši ključni član laburista pod Tonyjem Blairom, za BBC.

"Na neki način, to nije iznenađujuće s obzirom na sve što je zemlja prošla u posljednjih 10 godina", rekao je reagirajući na izlaznu anketu, koja predviđa uvjerljivu pobjedu laburista.

Kaže da je to "izvanredno postignuće za Keira Starmera i njegov tim", dodajući da nitko ne bi mogao zamisliti da će se to dogoditi kada je stranka izgubila 2019. godine.

Keir Starmer je bivši advokat za ljudska prava, koji je potom bio državni tužitelj.

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa opozicione stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potiče iz radničke klase.

"Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra", Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

"Ako niste rođeni sa srebrnom žlicom u ustima, nemate vremena za gubljenje vremena", rekao je jednom prilikom Starmer.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički.

"Svima koji su na ovim izborima vodili kampanju za laburiste, svima koji su glasali za nas i dali svoje povjerenje našoj promijenjenoj laburističkoj stranci - hvala", napisao je Starmer na društvenoj mreži X nakon objavljenih rezultata izlazne ankete.

"Politika mora biti služenje", rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je "zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom", 3. jula 2024.
"Politika mora biti služenje", rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je "zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom", 3. jula 2024.

Čini se da je biračko tijelo zadalo veliki udarac konzervativcima premijera Rishija Sunaka, koji su na vlasti od 2010. godine. Očekuje se da će u narednom sastavu parlamenta imati 131 mjesto, prema izlaznoj anketi.

Glasači su, piše BBC,čini se kaznili konzervativce za krizu troškova života, godine nestabilnosti i unutrašnjih borbi zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016.

Liberalni demokrati su treći sa 61 zastupnikom u novoj vladi.

Škotska nacionalna stranka će, prema izlaznim anketama, pasti na 10 zastupnika, a Reform UK bi trebao imati 13 zastupnika.

Predviđa se da će Zelena stranka Engleske i Walesa udvostručiti broj svojih zastupnika na dva, a Plaid Cymru će imati četiri zastupnika. Drugima se predviđa 19 mjesta.

Izlaznu anketu, koju je nadgledao Sir John Curtice i tim statističara, temelji se na podacima od birača sa oko 130 biračkih mjesta u Engleskoj, Škotskoj i Walesu.

Anketa ne obuhvata Sjevernu Irsku.

Na posljednjih pet općih izbora, izlazna anketa bila je tačna unutar raspona od 1,5 do 7,5 zastupničkih mjesta.

Provela ju je kompanija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos koja je zamolila ljude na stotinama biračkih mjesta da popune lažni glasački listić kako bi pokazali kako su glasali. Ova anketa obično daje pouzdanu, iako ne tačnu, projekciju konačnog rezultata.

Na zadnjih šest parlamentarnih izbora, samo je jedna izlazna anketa pogriješila s rezultatom, godine 2015.

"Ništa nije išlo dobro u posljednjih 14 godina", rekao je londonski glasač James Erskine za AP, koji je izrazio optimizam za promjene u satima prije zatvaranja procesa glasanja.

"Ovo vidim kao potencijal za seizmičku promjenu i nadam se da će se to dogoditi."

XS
SM
MD
LG