Dostupni linkovi

Britanci glasaju na parlamentarnim izborima


Žena trči pored glasačkog mesta u Londonu ubrzo pošto su otvorena birališta na izborima u Velikoj Britaniji, 4. jul 2024.
Žena trči pored glasačkog mesta u Londonu ubrzo pošto su otvorena birališta na izborima u Velikoj Britaniji, 4. jul 2024.

Britanci u četvrtak glasaju na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje povratak laburista na vlast posle 14 godina vladavine desničarskih konzervativaca.

Birališta su otvorena u sedam časova (osam po centralnoevropskom vremenu), a zatvaraju se u 22 časa (23 po centralnoevropskom vremenu) kada će izlazne ankete dati snažne naznake rezultata glasanja. Prvi zvanični rezultati se očekuju u ranim časovima u petak.

Raniji rezultati ankete kompanije Survation predviđaju da će Laburistička partija doći na vlast s rekordnim brojem poslaničkih mesta.

Prema toj anketi, laburisti Keira Starmera osvojiće 484 od 650 mesta u parlamentu, daleko više od 418 koliko je osvojio bivši lider stranke Tony Blair u svojoj čuvenoj ubedljivoj pobedi 1997. koja je bila i najveća pobeda laburista.

To bi značilo da bi 61-godišnji Starmer, bivši advokat za zaštitu ljudskih prava mogao postati novi premjer.

Lider Laburista Keir Starmer sa suprugom Viktorijom ispred birališta u Londonu, 4. juli 2024.
Lider Laburista Keir Starmer sa suprugom Viktorijom ispred birališta u Londonu, 4. juli 2024.

"Danas Britanija može započeti novo poglavlje", rekao je on u obraćanju biračima. "Ne možemo si priuštiti još pet godina pod vlašću Konzervativaca. Ali promjena će se desiti samo ako glasate za Laburiste."

S druge strane, konzervativci premijera Rišija Sunaka, kako navodi Survation, mogli bi da osvoje samo 64 mesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine.

Još nekoliko anketa je pokazalo da će partija Winston Churchill, Margaret Thatcher i Borisa Johnsona osvojiti manje od 141 mesta koliko je obezbedila 1906. godine, što je najgori rezultat Konzervativne partije od njenog osnivanja.

"Veća je šansa da grom udari dva puta na isto mesto... nego da Riši Sunak ostane premijer", rekao je u utorak za BBC istaknuti britanski stručnjak za ankete John Curtis.

U Velikoj Britaniji se na parlamentarnim izborima glasa po većinskom jednokružnom sistemu (first past the post) po kojem u svakoj izbornoj jedinici – ima ih 650 koliko i poslanika – pobeđuje kandidat s najvećim brojem glasova, čak i ako ne dobije većinu glasova.

Taj sistem favorizuje dve velike stranke, konzervativce i laburiste, koje su i na ranijim izborima osvajale većinu mesta u parlamentu, iako su dobijale znatno manje od polovine glasova.

Laburisti već dve godine u anketama imaju konstantnu prednost od 20 procentnih poena u odnosu na torijevce, kako su takođe poznati konzervativci u Velikoj Britaniji.

Britanski premijer Rishi Sunak sa suprugom Akshatom Murty ispred birališta u Northallertonu, 4. juli 2024.
Britanski premijer Rishi Sunak sa suprugom Akshatom Murty ispred birališta u Northallertonu, 4. juli 2024.

Međutim, Sunak insistira da "bori za svaki glas do poslednjeg trenutka kampanje", crpeći nadu iz poslednje pobede Engleske na Evropskom fudbalskom prvenstvu.

"Nije gotovo dok se ne završi", napisao je Sunak na društvenim mrežama u nedelju uveče pošto su engleski fudbaleri postigli izjednačenje u nadoknadi vremena protiv Slovačke, a zatim i pobednika u produžecima.

Starmer, poznat kao navijač Arsenala koji i dalje igra mali fudbal sa 61 godinu, takođe poziva svoj tim da igra do poslednjeg zvižduka, uz strah da bi razgovor o laburističkoj "supervećini" mogao da utiče na izlaznost.

Glasanje u četvrtak su prvi julski izbori u Velikoj Britaniji od 1945. godine, kada su laburisti pod vođstvom Clement Attlee pobedili lidera konzervativaca iz Drugog svetskog rata Vinstona Čerčila, započevši period transformacionih društvenih promena.

Etlijeva vlada je stvorila modernu državu blagostanja, uključujući osnivanje Nacionalne zdravstvene službe, najcenjeniju britansku instituciju posle kraljevske porodice.

Starmerova program "promena" nije tako radikalan i obećava oprezno upravljanje ekonomijom zemlje, u okviru dugoročnog plana rasta koji uključuje oporavak javnih službi.

Dok se očekuje ubedljiva pobeda laburista, Starmer i njegove kolege se suočavaju sa sve većim pozivima i sve većim očekivanjima da promene sudbinu zemlje na bolje.

Ekonomisti kažu da se treba pozabaviti anemijskim rastom. S druge strane, proevropski orijentisani glasači žele da se preokrene Bregzit, a svi žele da se okonča kontinuirani pritisak na njihove finansije u poslednjoj deceniji koji je sve više ljudi odveo u siromaštvo.

Drugi žele povratak političkog integriteta i stabilnosti nakon haotičnog perioda od pet premijera, niza skandala i ideoloških sukoba između centrista i desničara u Konzervativnoj partiji koji ne pokazuju znake jenjavanja.

Već se spekuliše ko će naslediti Sunaka na čelu torijevaca. Ostaje da se vidi ko će od istaknutih konzervativaca zadržati svoje polože i u kom smeru može da krene ta partija, koja je od dolaska na vlast 2010. do 2015. pod Davidom Cameronom bila centristička, ali potom otišla udesno.

Sa slabljenjem konzervativaca, uspehu se nadaju krajnji desničar Nigel Farage sa svojom Reform UK partijom, kao i Liberalne demokrate, tradicionalno treća stranka po snazi u Velikoj Britaniji.

Liberalne demokrate se posebno nadaju da bi mogle dobro da prođu na jugu Engleske, bogatoj oblasti koja je uglavnom glasala za torijevce,

Izvori: AFP, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG