Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije naložilo istragu povodom pretnji organizatorki festivala 'Mirëdita'


Protest ultradesničara ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan festival "Mirëdita, dobar dan" u Beogradu, 27. jun 2024.
Protest ultradesničara ispred prostora u kojem je trebalo da bude održan festival "Mirëdita, dobar dan" u Beogradu, 27. jun 2024.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je utvrđivanje identiteta osobe koja je poslala paket sa pretećom porukom jednoj od organizatorki festivala "Mirëdita, dobar dan" Sofiji Todorović.

Dan nakon što je policija u Srbiji 27. juna zabranila održavanje festivala, na adresu programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava stigao je paket sa pismom preteće sadržine i isečenom svinjskom glavom.

Pismo u kojem se navodi da se "situacija u svetu menja i da dolaze neka druga vremena", potpisano je sa "Narodne patrole".

Reč je o neregistrovanoj ultradesničarskoj organizaciji, poznatoj po antimigrantskim akcijama i vezama sa ideološki bliskim grupama iz Rusije.

"Dežurni javni tužilac naložio je utvrđivanje identiteta lica koje je preduzelo radnju slanja paketa, utvrđivanja drugih okolnosti, te dostavljanja izveštaja o postupanju policijskih službenika", saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Branka Gajić.

Festival "Mirëdita, dobar dan", koji promoviše saradnju između kosovske i srpske kulturne i umetničke scene, trebalo je da se održi u Beogradu od 27. do 29. juna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je zabranilo održavanje festivala "zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine", posle okupljanja ultradesničara koji su se protivili njegovom održavanju.

Policija zabranila festival 'Mirëdita, dobar dan' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala, ocenila je da je Srbija zabranom "pokazala da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe, ali ne i za učesnike i goste festivala".

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne vidi smisao festivala i da je lično smatrao da je najbolji odgovor organizatorima te manifestacije "prezir".

Zabranu festivala osudile su nevladine organizacije iz celog regiona, pojedine opozicione stranke u Srbiji, a žaljenje je izrazila i Evropska unija.

XS
SM
MD
LG