Dostupni linkovi

Veliko slavlje nakon istorijskog uspjeha: Fudbaleri BiH idu u Brazil


BiH slavi, fudbaleri ostvarili brazilski san
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
Širom BiH slavilo se do duboko u noć nakon što se fudbalska reprezentacija plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine, svoje prvo veliko takmičenje od proglašenja nezavisnosti 1992., a u centru Sarajeva je nekoliko desetina hiljada navijača "Zmajevima" priredilo nezaboravan doček.

Reprezentacija BiH savladala je u utorak Litvaniju rezultatom 0:1 i tako završila kvalifikacije na prvom mjestu Grupe G ispred Grčke čime je obezbijedila direktan plasman.

Hiljade navijača u Kaunasu kao i desetine hiljada onih koji su utakmicu gledali na trgovima u gradovima širom BiH odmah nakon zadnjeg zvižduka sudije počeli su veliko slavlje.

U Sarajevu, kolone automobila sa navijačima koji su mahali zastavama kružili su centrom grada među hilljadama razdraganih navijača u dresovima i šalovima reprezentacije a slična atmosfera je bila i u Zenici, Tuzli i drugim gradovima i mjestima.

Slavlje se nastavilo do kasno u noć a kulminiralo je dolaskom reprezentativaca u otvorenom autobusu gdje su ih u Titovoj ulici navijači dočekali uz pjesmu, skandiranje, petarde i baklje.

Jedna od mladih navijača oduševljeno je izjavio za RSE:

"Ovo je nešto najbolje što sam doživio u zadnjih pet godina. Utamica je bila teška. Pobijedili smo, što je najvažnije“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
Direktan link

Gol za ekipu selektora Safeta Sušića, najboljeg bh. fudbalera svih vremena, u 68. minutu postigao je Vedad Ibišević. Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 0:0.

BiH: Zašto treba produžiti ovaj osjećaj ponosa

Bh. fudbaleri stanovnicima BiH vratili su osjećaj respekta prema sebi samom, osjećaj da te i drugi zasluženo poštuju.

Ponos, čist, jednostavan, temeljen na sreći i zadovoljstvu. Ne na preziru ili mržnji prema drugom. Ne na lažno naučenoj lekciji da si bolji od drugih.

Komentar Sabine Čabaravdić na istorijski uspjeh bh. reprezentacije možete pročitati OVDE.
BiH je nervozno ušla u utakmicu i terensku nadmoć i inicijativu nije uspjela pretvoriti u rezultatsku prednost dok su rasterećeni Litvanci povremeno prijetili golu Asmira Begovića.

Ipak nakon vodećeg gola BiH je uspjela iskontrolisati utakmicu, mada su na samom kraju Litvanci imali šansu za izjednačenje.

Bh. igrači i selektor su nakon posljednjeg zvižduka u suzama i sa pjesmom proslavili pobjedu na terenu.

Sušić je u direktnom televizijskom prenosu sa stadiona u Kaunasu izjavio:

"Čestitam ovim divnim momcima za napor koji su učinili za ove četiri godine koliko smo zajedno, zaista ne bi bilo fer da se nismo plasirali na Svjetsko prvenstvo, hvala i ovoj divnoj publici koja je uvijek bila naš 12. igrač, hvala i svima koji su vjerovali u nas", kazao je Sušić.

(FOTOGALERIJA: Utakmica i slavlje)


Edin Džeko, najbolji igrač bh. reprezentacije i njen najbolji strijelac svih vremena, je kazao:

"Hvala svim navijačima, onim koji su nas bodrili danas, koji su bili s nama tokom kvalifikacija, hvala svima koji večeras slave. Sve ih pozdravljam. Idemo u Brazil da pokažemo koliko je BiH moćna."

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, je sa terena u Kaunasu, gdje je gledao utakmicu, poručio:

"Mislim da je vrlo važno da kažemo koliko Bosna ima talenata i potencijala, bili su jedinstveni i idu u Brazil jer su imali zajednički cilj i ovo je lekcija za čitavu BiH kako se može radom i upornošću sve ostvariti. Bosna je pokazala da može."

BiH je takmičenje u Grupi G završila ispred bivšeg šampiona Evrope Grčke, koja je nakon pobjede nad Lihtenštajnom osvojila isti broj bodova ali je BiH prva zahvaljujući boljoj gol razlici i međusobnom omjeru.

Od reprezentacija iz regije, još samo Hrvatska ima šansu da se plasira kroz baraž.

BiH je tri puta u posljednjih deset godina, dva puta kroz baraž, bila nadomak plasmana na veliko takmičenje.

Pored BiH, na prevenstvu u Brazilu mogla bi nastupiti i reprezentacija Hrvatske koja će svoju šansu tražiti u baražu.

(VIDEO: Najzanimljiviji detalji na utakmici i slavlje nakon završetka)
Ibiševićev gol poslao BiH u Brazil
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
XS
SM
MD
LG