Dostupni linkovi

Vojska SAD ubila 15 boraca 'Islamske države' u napadu u Iraku


Američki marinci pucaju iz haubice na rutu infiltracije pripadnika tzv. Islamske države 18. 3. 2016. (Ilustracija)
Američki marinci pucaju iz haubice na rutu infiltracije pripadnika tzv. Islamske države 18. 3. 2016. (Ilustracija)

Američka vojska provela je s iračkom vojskom napad protiv grupe tzv. Islamske države u zapadnom Iraku i ubila 15 njenih boraca, saopćila je američka vojna komanda.

"Ta grupa džihadista bila je naoružana brojnim oružjem, granatama i pojasevima s eksplozivom. Nema naznaka da je bilo civilnih žrtava", dodaje se u saopćenju koje je prenio AFP.

Operacija, izvedena u četvrtak ujutru, ali objavljena u petak uvečer, "imala je za mete lidere džihadista kako bi se dezorganizirala i potkopala sposobnost te grupe da pripremi, organizira i izvede napade na civile u Iraku", navela je američka vojna komanda.

Dodaje se da tzv. Islamska država, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom, "ostaje prijetnja regiji, američkim saveznicima kao i američkoj nacionalnoj teritoriji".

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i gotovo 900 u Siriji, kao dio međunarodne koalicije stvorene za borbu protiv tzv. Islamske države.

Iako su iračke vlasti krajem 2017. proglasile pobjedu nad tzv. Islamskom državom, njene ćelije i dalje sporadično napadaju vojnike i policajce, posebno u ruralnim i udaljenim oblastima, izvan većih gradova.

Irak je 15. avgusta najavio odlaganje završetka misije međunarodne koalicije koju predvodi Washington na njegovoj teritoriji, pravdajući to odlaganje "najnovijim razvojem događaja" u eksplozivnom regionalnom kontekstu.

XS
SM
MD
LG