Dostupni linkovi

U Iranu uhapšen advokat koji je kritikovao vladu tokom protesta 2022.


Mohsen Borhani govori na predizbornom skupu kandidata za predsjedničke izbore Masuda Pezeškiana, Teheran, Iran, 3. jula 2024.
Mohsen Borhani govori na predizbornom skupu kandidata za predsjedničke izbore Masuda Pezeškiana, Teheran, Iran, 3. jula 2024.

Državni mediji u Iranu su objavili da je uhapšen cijenjeni advokat Mohsen Borhani koji je javno kritikovao grubost iranske vlasti pri gušenju demonstracija 2022. godine zbog smrti u policijskom pritvoru djevojke Mahse Amini, uhapšene jer joj je kosa virila ispod marame koju žene moraju obavezno da nose.

Ti masovni protesti brzo su eskalirali u pozive da se zbaci četvorodecenijska islamska teokratija Irana, podsjeća AP.

Istražitelji UN-a su rekli da je Iran odgovoran za fizičko nasilje koje je dovelo do smrti djevojke.

Mohsen Borhani, advokat i univerzitetski profesor, postao je popularan na društvenim mrežama zbog kritičkih stavova o iranskoj vladi tokom demonstracija 2022. godine kada je ubijeno više od 500 ljudi, a privedeno više od 22.000.

Advokat je uhapšen dan nakon što je za predsjednika države izabran reformista Masud Pezeškian koji je obećao da će ublažiti provođenje zakona o obaveznom nošenju marame - hidžabu te uspostaviti komunikaciju sa Zapadom poslije godina sankcija i protesta koji opterećuju Islamsku Republiku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG