Dostupni linkovi

Iran kaže da ima pravo da se brani od izraelske 'agresije'


Teheranu, jutro nakon što su se čule eksplozije tokom izraelskih napada na Iran, 26. oktobra 2024.
Teheranu, jutro nakon što su se čule eksplozije tokom izraelskih napada na Iran, 26. oktobra 2024.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su izraelski napadi na "nekoliko vojnih centara" u zemlji "očigledno kršenje" međunarodnog prava i navelo da Iran ima pravo da se brani "od agresije".

Izraelska vojska izvela je u subotu rano ujutro 26. oktobra tri talasa "preciznih udara na vojne ciljeve u Iranu", dok su iranske vlasti navele da su u napadima poginula dvojica iranskih vojnika.

"Udari su odgovor na kontinuirane napade režima u Iranu na državu Izrael", objavili su iz izraelske vojske.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana u saopštenju od 26. oktobra je navelo da Teheran "smatra sebe za pravo i obavezu da se brani od stranih akata agresije".

"Islamska Republika Iran ističe korištenje svih materijalnih i duhovnih sposobnosti iranske nacije za odbranu svoje sigurnosti i vitalnih interesa, kao i pridržavanje svojih dužnosti prema regionalnom miru i sigurnosti, individualnu i kolektivnu odgovornost svih zemalja u region da zaštiti mir", navodi se u saopštenju.

Dva iranska vojnika ubijena su u izraelskom napadu na Iran, objavila je iranska novinska agencija Tasnim pozivajući se saopštenje vojske, nakon tri izraelska talasa napada na iranske vojne ciljeve 26. oktobra.

U saopćenju, iranska vojska navodi da su vojnici poginuli "dok su se suprotstavili projektilima" koje je ispalio Izrael. Više detalja bit će objavljeno "uskoro", navodi se.

Navodi iranske vojske nisu se odmah mogli nezavisno potvrditi.

Ministarstvo vanjskih poslova u prethodnoj objavi je navelo da su operacije Izraela u Gazi i Libanu "glavni uzrok napetosti i nesigurnosti" na Bliskom istoku.

Rečeno je da Iran poziva članice UN-a da preduzmu "hitne i kolektivne mjere" protiv, kako je rekao, "teških kršenja međunarodnog prava i povelje UN-a".

Eksplozije se čuju u Teheranu dok Izrael pokreće uzvratne udare
molimo pričekajte
Eksplozije se čuju u Teheranu dok Izrael pokreće uzvratne udare

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG