Dostupni linkovi

Povjerljivi dokumenti o 'čuvaricama hidžaba' u Iranu razotkrili vladine tajne


Čuvarce hidžaba patroliraju javnim prostorima Teherana kako bi se suočile sa ženama koje ne nose obaveznu maramu.
Čuvarce hidžaba patroliraju javnim prostorima Teherana kako bi se suočile sa ženama koje ne nose obaveznu maramu.

Piše: Michael Scollon

Za mnoge koji se voze gradskim prevozom u glavnom gradu Irana, korišćenje podzemne željeznice znači prolazak kroz "tunel užasa".

Ulazi i hodnici u podzemnoj željeznici u Teheranu puni su takozvanih čuvarica hidžaba, žena koje nose crne čadore i zelene pojaseve. I dok je uloga ovih odreda jasna, uočiti i suočiti se sa ženama koje ne nose obveznu maramu, utvrđivanje odgovornosti za njihovo raspoređivanje bilo je obavijeno velom misterija.

Međutim, objavljivanje povjerljivog dokumenta ministarstva unutrašnjih poslova koji pokazuje jasne veze države sa čuvaricama hidžaba, kao i pravni postupak protiv reformističkog medija koji je objavio dokument, što je otkrilo očito vladino zataškavanje koje je ponovno izazvalo bijes javnosti zbog strogog pristup provođenju zakona o hidžabu.

Takođe, izložilo je zvaničnike oštrim kritikama i pozivima na ostavke nakon vladinog insistiranja da su pozicije čuvarica dobrovoljne i da nemaju veze s državom.

Naslovnica novina Etemad o dokumentu ministarstva unutrašnjih poslova Irana ​
Naslovnica novina Etemad o dokumentu ministarstva unutrašnjih poslova Irana ​

Nedavno, 22. novembra, ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je na sjednici vlade da čuvarice hidžaba nisu dio njegovog ministarstva niti policije za moral, službenog tijela za provođenje zakona koje je ozloglašeno zbog oštrog postupanja prema onima koje krše pravila o hidžabu.

Vahidi je odbacio sugestije da bi čuvarice hidžaba trebali zahtijevati posebne dozvole i insistirao je na tome da odredi žena izvršavaju svoje dužnosti iz vjerskih uvjerenja i nezavisno od vlasti.

Vahidi ih je opisao kao "popularne grupe" koje su izvršavale svoju islamsku dužnost promovisanja vrlina i sprječavanja poroka. "Svako ima dužnost za to, ali to treba činiti s dobrim manirama i isključivo usmenim savjetom", rekao je.

Budno oko 'moralnosti'

Prije tvrdnji ministra unutrašnjih poslova, izražena je zabrinutost zbog prisutnosti odreda u podzemnoj željeznici u Teheranu i drugim većim gradovima.

U Iranu su i dalje visoke napetosti oko zakona o hidžabu, dok su vlasti poduzele korake za jačanje pritiska usred dugotrajnih napetosti oko smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru 2022. Aminina smrt, koja je uslijedila samo nekoliko dana nakon što ju je pritvorila policija za moral u Teheranu zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba, dovela je do protesta širom zemlje i stotina smrti demonstranata.

Uprkos istrajnom gnjevu javnosti, parlament je oko godišnjice smrti Amini odobrio ažuriranu verziju zakona koja je uključivala strože kazne za kršenja, uključujući zatvorske kazne do 10 godina.

Takođe je ovlastio tri obavještajne agencije, ministarstvo obavještajnih poslova, Obavještajnu organizaciju Revolucionarne garde i Obavještajnu organizaciju pravosuđa, zajedno s policijom, paravojnim snagama Basij i Štabom za promociju vrline i sprječavanje poroka da poduzmu akcije protiv žena koje krše propise o obaveznom nošenju hidžaba.

Sve se to dogodilo kada su se pojavili izvještaji o pojavljivanju čuvarica s hidžabom usred napora da se suzbije pokret "Žene, život, sloboda" nastao nakon smrti Amini.

Policija za moral nadgleda ljude u stanici podzemne željeznice u Teheranu, novembar 202023.
Policija za moral nadgleda ljude u stanici podzemne željeznice u Teheranu, novembar 202023.

A krajem oktobra, bijes je ponovno izbio u prvi plan nakon što je još jedna mlada žena umrla pošto se navodno susrela sa provodiocima "morala".

Armita Garavand (17) umrla je nakon što je pala u komu poslije navodnog sukoba na stanici podzemne željeznice u Teheranu 1. oktobra. Neki izvještaji sugerišu da ju je napala policija za moral, dok drugi kažu da su za to odgovorne čuvarice hidžaba.

Istaknuti komentator Abbas Abdi je 21. novembra upozorio u reformističkim novinama Etemad da raspoređivanje stražara rizikuje daljnji porast bijesa javnosti na vlasti i širenje društvenih podjela.

Vahidijeva kasnija karakterizacija stražara kao dobronamjernih osvetnika nije se dobro svidjela mnogima, uključujući aktiviste za ljudska prava i reformistički nastrojene medije i političare.

Mostafa Faghihi, generalni direktor informativne web stranice Entekhab, 22. novembra je raskrinkao Vahidijeve komentare na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

"Zanimljivo! Dakle, ovaj tunel užasa kod metroa je (inicijativa) građana!" stajalo je u objavi. "Isplaćuju li ljudi i mjesečnu platu? Jesu li i oni angažovani i organizovani pod nadzorom građana?"

Etemadovo objavljivanje dijela dokumenta 26. novembra, označenog kao "strogo povjerljivo" i sa pečatom ministarstva unutrašnjih poslova, bacilo je sumnju na Vahidijevo poricanje veze između države i čuvarica hidžaba.

Predstavljen raznim vladinim tijelima i datiran 9. juna, dokument je iznio šta su odgovornosti čuvarica i dao uputstva o raspoređivanju hiljada njih na javnim mjestima. Takođe je pokazala širu strategiju postupanja s onima koji krše pravila o hidžabu, gdje se kaže da bi ih trebalo fotografisati u svim dijelovima podzemne željeznice, unutar vagona podzemne željeznice, i predati ih policiji radi hapšenja.

Očita veza između vlade i čuvarica hidžaba dodatno je razjašnjena kada je Štab za promociju vrline i prevenciju poroka objavio da je više od 2.800 članova grupe raspoređeno te da su njene aktivnosti koordinisane s Revolucionarnom gardom i drugim državnim tijelima.

Štab za promociju vrline i prevenciju poroka je vladina institucija koja oblikuje i provodi iranske moralne zakone i bila je ključna u razvoju strožih zakona o hidžabu.

Sekretar štaba, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, u avgustu 2022. najavio je postavljanje nadzornih kamera na javnim mjestima kao što su podzemne željeznice kako bi se identifikovale žene koje krše zakon o hidžabu.

Evropska unija smatra Golpayeganija "odgovornim za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu" te je u januaru protiv njega uvela restriktivne mjere.

Razlog za otkaz?

Vlasti u Iranu odmah su poduzele korake kako bi kaznile Etemada zbog objavljivanja dokumenta koji je izazvao skandal, pri čemu je državno tužilaštvo podnijelo kaznenu prijavu protiv medija zbog nezakonitog širenja povjerljivih informacija.

Pravni postupak kojim se pokušava ućutkati štampa u kombinaciji s Vahidijevim tvrdnjama o autonomiji čuvarica hidžaba izazvao je oštre reakcije, uključujući unutar političkih krugova i medija.

U pismu pravosuđu u zadnjoj sedmici novembra, reformistička stranka Glas Iranaca, takođe poznata kao stranka Neda, otvoreno je optužila Vahidija da je "lažov" i ustvrdila da su njegovi komentari "veći i neoprostivi grijeh od nenošenja hidžaba".

Informativna web stranica Rouydad24 je u međuvremenu pozvala na Vahidijevu smjenu, tvrdeći da je "lagao" ljudima i da je njegov stav o čuvaricama hidžaba "licemjeran".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG