Dostupni linkovi

Iran negira umiješanost u napad Hamasa na Izrael


Vatra i dim nakon izraelskog zračnog napada na Gazu, 8. oktobar 2023.
Vatra i dim nakon izraelskog zračnog napada na Gazu, 8. oktobar 2023.

Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napade bez presedana koje je pokrenuo Hamas unutar Izraela.

"Odlučno stojimo u nepokolebljivoj podršci Palestini, međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine jer ga preuzima isključivo sama Palestina", navodi se u saopštenju iranske misije pri UN-u.

"Odlučne mjere koje je Palestina poduzela predstavljaju potpuno legitimnu odbranu od sedam decenija opresivne okupacije i gnusnih zločina koje je počinio nelegitimni cionistički režim", dodaje se u saopštenju.

Iran nije krio da podržava Hamas, finansirajući i naoružavajući tu grupu i drugu palestinsku militantnu grupu, Islamski džihad.

Hamasov napad u nedjelju, najveći na Izrael u posljednjih nekoliko desetljeća, uslijedio je kada su Sjedinjene Američke Države podržale napore da se Saudijska Arabija potakne na normalizaciju odnosa s Izraelom u zamjenu za sporazum o odbrani između Washingtona i Rijada.

"Naša podrška Palestini ostaje nepokolebljiva; međutim, mi nismo uključeni u odgovor Palestine, koji je poduzela sama Palestina", saopštila je iranska misija UN-a.

Iranska misija UN saopštila je da je Hamasov "uspjeh" došao jer je bio iznenađenje, koje je otkrilo "najveći neuspjeh" izraelskih sigurnosnih organizacija.

"Oni pokušavaju da opravdaju neuspjeh i pripišu ga iranskim obavještajnim podacima", kazala je iranska misija.

Kao odgovor na napade Hamasa, Izrael je počeo bombardirati zgrade i kuće, tunele, džamije i domove Hamasovih zvaničnika u Gazi, ubivši više od 400 ljudi, uključujući 20 djece.

XS
SM
MD
LG