Dostupni linkovi

Iranska tinejdžerka 'najvjerovatnije moždano mrtva' nakon napada


Iranska tinejdžerka Armita Geravand koja je hospitalizovana posle incidenta s hidžabom u metrou u Teheranu.
Iranska tinejdžerka Armita Geravand koja je hospitalizovana posle incidenta s hidžabom u metrou u Teheranu.

Armita Garavand, tinejdžerka koja se nalazi u komi nakon što ju je navodno napala policija za moral jer nije nosila hidžab, vjerojatno je "moždano mrtva", prema izvještajima iranskih medija.

Državna novinska agencija Borna, koja je povezana s Ministarstvom sporta i mladeži, izvijestila je 22. oktobra da "zdravstveno stanje 16-godišnjakinje nije obećavajuće i da uprkos naporima medicinskog osoblja, čini se da je moždana smrt Armite Garavand siguran."

Grupe za zaštitu ljudskih prava i novinari kažu da su se Garavand i dvije njezine prijateljice 1. oktobra suočile s policajcima jer nisu nosile hidžab dok su pokušavale ući u podzemnu željeznicu u Teheranu. Policajci su fizički napali Garavandu, koja je kasnije pala u nesvijest nakon što je ušla u metro.

Izvor iz bolnice Fajr koji je anonimno razgovarao sa Radio Farda, iranskim servisom Radija Slobodna Evropa rekao je da je Garavanda pretrpila unutarnje krvarenje u mozgu i da se nalazi u kritičnom stanju.

Hengaw grupa za zaštitu ljudskih prava koja je prva izvijestila o incidentu, rekla je 5. oktobra da su i njenu Shahin Ahmadi uhapsile sigurnosne snage iranske vlade.

Ovaj slučaj i navodi o naporima iranskih vlasti za zataškavanje incidenta dovedeni su u vezu s događajima koji su doveli do smrti Mahse Amini u pritvoru prošle godine.

Smrt Amini, koja je uhapšena jer je navodno prekršila zakon o hidžabu, pokrenula je višemesečne proteste protiv iranskog klerikalnog establišmenta.

Iranska državna novinska agencija IRNA tvrdila je da se tinejdžerka onesvestila zbog pada krvnog pritiska i da je udarila glavom u vagonu metroa.

Na snimku s nadzorne kamere u teheranskom metrou, koji je objavila IRNA i koji je izgleda montiran, može se videti grupa devojaka koje nemaju marame na glavama kako ulaze u vagon. Skoro odmah jedna od njih izlazi i izvlači iz vagona drugu devojku koja deluje da je u nesvesnom stanju.

Korisnici društvenih mreža u Iranu povukli su paralele sa slučajem 22-godišnje Amini, čija je porodica tvrdila da ju je pretukla policija morala u zatvor u Teheranu. Zvaničnici su tvrdili da je posle svađe s čuvarima pala u komu zbog ranijih zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG