Dostupni linkovi

Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iraku


Ilustrativna fotografija. Iračke snage bezbednosti u blizini Mukdadije, Irak, 27. oktobra 2021.
Ilustrativna fotografija. Iračke snage bezbednosti u blizini Mukdadije, Irak, 27. oktobra 2021.

Militantna organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za ubistvo najmanje devet iračkih policajaca u bombaškom napadu na konvoj nedaleko od Kirkuka, saopštila je ova grupa na Telegramu.

U Bagdadu je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio napad.

Islamska država je zauzela velike delove iračke i sirijske teritorije od 2014. godine. Krajem 2017. poraženi su od iračkih snaga koje podržava vojna koalicija predvođena SAD.

Islamska država je izgubila svoj poslednji sirijski bastion, u blizini iračke granice, 2019. godine.

Pet godina nakon poraza 'Islamske države' Mosul polako zacjeljuje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ostaci Islamske države (ID), međutim, i dalje su aktivni u nekoliko oblasti Iraka.

Bezbednosne snage Bagdada nastavljaju da sprovode protivterorističke operacije protiv te grupe, a redovno se objavljuje smrt boraca ID u vazdušnim napadima i racijama.

Islamska država i dalje ima podzemnu mrežu od između 6.000 i 10.000 boraca da izvrše napade sa obe strane iračko-sirijske granice, navodi se u izveštaju UN koji je objavljen ranije ove godine.

U sredu je bomba pored puta koja je pogodila vojno vozilo ubila tri iračka vojnika na poljoprivrednom zemljištu severno od Bagdada, saopštilo je ministarstvo odbrane.

U januaru 2021. Islamska država je preuzela odgovornost za dvostruki samoubilački napad na pijacu u Bagdadu u kojem su poginule 32 osobe, prvi takav napad u gradu za više od tri godine.

Izvor: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG