Dostupni linkovi

Inspekcija podnela krivičnu prijavu protiv menadžera Jure u Srbiji zbog napada na radnice


Štrajk u Juri sa zahtevom za veće plate, Leskovac, Srbija, 13. jun 2024.
Štrajk u Juri sa zahtevom za veće plate, Leskovac, Srbija, 13. jun 2024.

Inspektorat za rad je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu, na jugu Srbije, protiv menadžera u fabrici "Jura" (YURA) povodom napada na zaposlene, saopštilo je 1. oktobra Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

U saopštenju se navodi da je krivična prijava podignuta "nakon izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđivanja činjeničnog stanja" zbog osnovane sumnje da je menadžer, inače državljanin Republike Koreje, "izvršio krivično delo povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja".

Kompanija "Jura" u Leskovcu saopštila je 28. septembra je da je suspendovala menadžera fabrike zato što je 27. septembra, prema navodima svedoka, bacao stolice i vikao na dve radnice, nakon čega su zbog stresa zatražile pomoć u leskovačkoj bolnici.

Tada su naveli i da će protiv menadžeta biti pokrenut disciplinski postupak "radi utvrđivanja odgovornosti".

Južnokorejska fabrika "Jura" se i proteklih godina suočavala sa optužbama, poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje. Sve te optužbe uprava te južnokorejske kompanije je demantovala.

Početkom juna, više stotina radnika Jure štrajkovalo je 19 dana tražeći povećanje plata i toplog obroka.

XS
SM
MD
LG