Dostupni linkovi

Duge zatvorske kazne u Uzbekistanu zbog smrti 68 djece povezane sa sirupom za kašalj iz Indije


Desetine djece umrlo je nakon upotrebe indijskog sirupa.
Desetine djece umrlo je nakon upotrebe indijskog sirupa.

Gradski sud u Taškentu osudio je 23 osobe - uključujući jednog državljanina Indije - na zatvorske kazne do 20 godina zbog smrti 68 djece koja su koristila sirup protiv kašlja uvezen u Uzbekistan iz Indije 2022. godine.

Čitajući presudu suda 26. februara, sudija je rekao da je državljanin Indije Ragvendra Pradar, koji je direktor kompanije Quramax Medical koja je uvozila lijek, dobio 20 godina zatvora, dok je bivši šef Uzbekistanske državne agencije za razvoj ljekarni Sardor Kariev, dobio kaznu od 18 godina zatvora, a njegova dva bivša zamjenika, Amirkhon Azimov i Nodirbek Musaev, osuđeni su na po 16 godina zatvora.

Još nekolicini optuženih izrečene su zatvorske kazne do 10 godina zatvora, dok su ostali osuđeni na uslovnu kaznu.

Optužbe protiv optuženih uključivale su utaju poreza, prodaju nekvalitetnih ili falsifikovanih lijekova, zloupotrebu službenog položaja, nemar, falsifikovanje i mito.

U decembru 2022. godine, usred izvještaja o masovnoj smrti djece za koje je kriv Doc-1 Max sirup, koji je proizvela Marion Biotech, a uvezla Quramax, uzbekistanske vlasti obustavile su prodaju svih proizvoda te kompanije.

Uzbekistansko ministarstvo zdravlja tada je saopštilo da Doc-1 Max sirup sadrži izuzetno toksičnu supstancu etilen glikol.

Kriminalne istrage o ovoj aferi pokrenute su i u Uzbekistanu i Indiji.

Indijski regulator je poništio dozvolu za proizvodnju kompanije Marion Biotech i uhapsio neke od njenih zaposlenih.

Pravni zastupnik Marion Biotech tada je rekao da kompanija žali zbog smrti.

Optuženima u Taškentu suđenje je počelo u augustu prošle godine.

Dva mjeseca prije izbijanja uzbekistanske epidemije, sirupi za kašalj i prehladu koje je proizvodila indijska firma Maiden Pharmaceuticals Ltd okrivljeni su za smrt desetina djece u zapadnoafričkoj državi Gambiji.

Laboratorijska analiza Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazala je da sirupi Maiden Pharmaceuticals sadrže "neprihvatljive količine dietilen glikola i etilen glikola", hemikalija koje su često namijenjene industrijskoj upotrebi.

XS
SM
MD
LG