Dostupni linkovi

Indija odbacuje izveštaj SAD o verskim slobodama kao 'veoma pristrasan'


Protest muslimana u Kalkuti, 15. jun 2022.
Protest muslimana u Kalkuti, 15. jun 2022.

Zvanični Nju Delhi je odbacio u petak, 28. juna, izveštaj američkog Stejt departmenta o verskim slobodama iz 2023. o Indiji, nazvavši ga "duboko pristrasnim" i ne razume društveno tkivo te južnoazijske nacije.

U izveštaju, objavljenom u sredu, navode se nasilni napadi na manjinske grupe, posebno muslimane i hrišćane, uključujući ubistva, napade i vandalizam u bogomoljama u Indiji.

Kritike Indije od strane SAD obično su uzdržane zbog bliskih ekonomskih veza i značaja Nju Delhija za Vašington u suprotstavljanju Kini, kažu politički analitičari.

Indijska vlada je navela da je izveštaj doveo u pitanje integritet nekih odluka pravosuđa ove zemlje i da su incidenti sračunato odabrani da potvrde unapred zamišljenu priču.

Vašington nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Američki izveštaj navodi desetine incidenata, uključujući nasilje u severoistočnoj državi Manipur koje je počelo u maju 2023. i ubistvo bezbednosnog zvaničnika i tri muslimana u vozu u blizini Mumbaja.

Takođe se navode primeri napada na muslimane na osnovu navoda da su muškarci muslimani učestvovali u klanju krava ili trgovini govedinom.

Indija je takođe saopštila da je zvanično pokrenula istragu slučajeva zločina iz mržnje i rasnih napada na svoje građane i druge manjine u SAD.

"Međutim, takvi dijalozi ne bi trebalo da postanu dozvola za strano mešanje u druge politike", navodi se u vladinom saopštenju.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG