Dostupni linkovi

Muslimanske zemlje bijesne na Indiju zbog negativnih opaski o islamu 


Saudijski princ Muhamed bin Salman i premijer Indije Narendra Modi tokom sastanka u Nju Delhiju, februar 2019.
Saudijski princ Muhamed bin Salman i premijer Indije Narendra Modi tokom sastanka u Nju Delhiju, februar 2019.

Indija se suočava sa velikim diplomatskim kritikama iz muslimanskih država nakon što je dvoje zvaničnika iz vrha vladajuće hinduističke partije iznijelo negativne komentare o islamu i poslaniku Muhamedu. Arapske nacije govore o blasfemiji u komentarima, dok Nju Delhi pokušava da ublaži štetu nanesenu međudržavnim vezama.

Najmanje pet arapskih država su uložile zvanične proteste protiv Indije, dok su pakistan i Afganistan snažno reagovali u ponedeljak, 6. juna na komentare koje je izreklo dvoje uglednih portparola iz stranke premijera Narendre Modija.

Gnjev je izbio na društvenim mrežama, a u nekim arapskim zemljama pojavili su se pozivi na bojkot indijske robe.

Kontroverzne primjedbe uslijedile su nakon sve većeg nasilja usmjerenog na muslimansku manjinu u Indiji koje provode hinduistički nacionalisti. Smatra se redovno ćutanje premijera Modija o takvim napadima otkako je prvi put izabran 2014. godine predstavlja ohrabrenje za nacionaliste.

Tokom godina, indijski muslimani su često bili na meti različitih stvari, od hrane i stila oblačenja do međureligijskih brakova. Grupe za ljudska prava kao što su Human Rights Watch (HRW) i Amnesty International upozorile su da bi napadi mogli eskalirati. Takođe su optužili Modijevu vladajuću stranku da okreće glavu i ponekad omogućava govor mržnje protiv muslimana. Muslimani čine 14 posto od 1,4 milijarde stanovnika Indije, ali su još uvijek dovoljno brojni da budu druga najveća muslimanska populacija bilo koje nacije.

Modijeva stranka poriče optužbe, ali indijski muslimani kažu da su napadi na njih i njihovu vjeru naglo porasli.

Ljutnja je jačala od prošle sedmice nakon što su dvoje glasnogovornika, Nupur Šarma i Navin Džindal, iznijeli spekulativne primjedbe za koje se smatralo da vrijeđaju islamskog poslanika Muhameda i njegovu suprugu Aišu.

Dvoje lidera iz vladajuće partije Baratija Džanata (BJP) izdala su javno izvinjenje dok je partija suspendovala Nupur Šarmu i izbacila Navina Džindala.

"BJP oštro osuđuje uvrede bilo koje vjerske ličnosti bilo koje religije. BJP je takođe protiv svake ideologije koja vrijeđa ili ponižava bilo koju sektu ili religiju. BJP ne promoviše takve ljude ili filozofiju", stoji u saopštenju Modijeve partije.

Stručnjaci navode da odgovor BJP-a možda neće biti dovoljan nakon što je ono što je izgledalo kao da je unutrašnja stvar zemlje dobilo međunarodni zaokret.

Naime, Kuvajt, Katar i Iran pozvali su indijske ambasadore da ulože proteste u nedelju, 5. juna. Saudijska Arabija takođe je osudila izjave u ponedjeljak, 6. juna. Katar je rekao da očekuje javno izvinjenje Indije.

"Dopuštanje da se takve islamofobične primjedbe nastave bez kazne, predstavlja ozbiljnu opasnost za zaštitu ljudskih prava i može dovesti do daljih predrasuda i marginalizacije, što će stvoriti krug nasilja i mržnje", saopštilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Saudijska Arabija je takođe upotrijebila neke jake riječi u svojoj izjavi.

"Ministarstvo vanjskih poslova osuđuje izjave glasnogovornice BJP-a", stoji u saopštenju.

Kritičari kažu da je vjerska polarizacija u Indiji porasla otkako je BJP došao na vlast. A posljednjih nekoliko sedmica bilo je posebno napeto nakon što su neke hinduističke grupe otišle na lokalni sud u gradu Varanasiju da traže dopuštenje za molitvu u stogodišnjoj džamiji, tvrdeći da je izgrađena na ruševinama srušenog hrama.

Mnogi ljudi povezani s desničarskim organizacijama često daju kontroverzne izjave u TV emisijama, ali kritičari kažu da Šarma nije bila "marginalni element" kako tvrdi BJP. Bila je službeni glasnogovornik stranke sa zadatkom da zastupa stavove BJP-a.

Analitičari kažu da bi međunarodne posljedice oko kontroverze trebale biti poziv na buđenje Indije.

Više od 20 mrtvih nakon nemira u Nju Delhiju u Indiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Izvor: AP, BBC

XS
SM
MD
LG