Dostupni linkovi

Igra ubica ili izgovor za cenzore


Internet igra "Plavi kit"
Internet igra "Plavi kit"

Piše: Frud Bezhan (Priredila: Biljana Jovićević)

Mračna internet igra "Plavi kit" sa kojom su se u više navrata do sada povezivala samoubistva djece i tinejdžera širom svijeta, ponovo je izbila u prvi plan nakon što su iranske vlasti dovele u vezu samoubistvo dvije tinejdžerke sa ovim fenomenom koji i dalje ostaje obavijen velom tajne.

U prvom izvještaju u vezi sa ovim objavljenom u Iranu, policija je navela da su dvije mlade žene skočile sa mosta u gradu Isfahan u centralnom dijelu zemlje 21. oktobra. Jedna je preživjela, a druga je hospitalizovana u kritičnom stanju.

Reagovali su neki iranski političari pozivom da se zbog igrice "Plavi kit" uvede još jača kontrola vlasti nad internetom, koji je i onako pod snažnim filterom iranskih klerika koji dominiraju nad vladom u svojstvu cenzora.

Šef policije u Isfahanu Mehdi Masom Beigi izjavio je da su tokom istrage pronašli audio poruku koje su snimile nesrećne djevojke u kojoj su se oprostile sa roditeljima i otkrile da će oduzeti sopstvene živote da bi završile igru "Plavi kit", naveo Mizan online, pravosudna novinska agencija Irana.

Igra "Plavi kit" poznata i kao "Izazov plavog kita", podrazumijeva da anonimni "gospodar" zadaje različite zadatke samopovrijeđivanja učesnicima igre u periodu od 50 dana. Tvrdi se da zadaci postepeno postaju sve opasniji, od gledanja horor filmova do nanošenja povreda samom sebi. Posljednjeg dana, učesnici igre podstiču se da izvrše samoubistvo. Korisnici takođe imaju zadatak da online postavljaju fotografije svojih dnevnih izazova.

Jedan broj samoubistava i pokušaja samoubistva privremeno se povezivao sa ovom internet igricom, iako je nakon pažljivije inspekcije navedeno da se ni u jednom slučaju ne može izvesti siguran zaključak.

Samo ime igrice se povezuje sa time da kitovi ponekad namjerno sami isplivaju na plažu u umru.

"Satanske ideje"

Iranski ministar komunikacija i tehnologije Azari Džahromi napisao je na Instagramu 22. oktobra da je incident "šokantan", te je apelovao na roditelje da pažljivije nadgledaju kako njihovi tinejdžeri koriste društvene mreže.

Mjesec dana ranije, u septembru, ministar je izjavio da je igra "Plavi kit" inspirisana "satanskim idejama", te je obećao da će njegovo ministarstvo pokušati da spriječi dalje širenje igrice u Iranu, pojačavajući kontrolu nad internetom.

Posljednjih godina Islamska republika je blokirala pristup YouTube-u i zapadnim društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter. To je dovelo do toga da su iranske vlasti kreirale jedan od najvećih filtera za internet na svijetu, iako građani te zemlje i dalje imaju pristup zapadnim sajtovima kroz virtuelne privatne mreže (VPNs) na koje su se vlasti usmjerile.

Incident koji se dogodio u subotu izazvao je strahovanja među korisnicima iranskih socijalnih mreža da slijede nove restrikcije.

No ima i drugačijih reakcija.

"Na nivou 26 igre 'Plavi kit' dobijaš poruku: 'Kontaktiraćemo te da najavimo vrijeme tvoje smrti. Moraš je prihvatiti'. Hajde da se pobrinemo za naše tinejdžere", napisala je filmska rediteljica Gazale Soltani na Twitteru.

Rusko porijeklo?

"Plavi kit" je započet na VKontakte, društvenoj mreži koja je široko rasprostranjena u Rusiji.

U veoma kritikovanom članku objavljenom u maju, ruska novina "Novaja Gazeta" ustvrdila je da je "najveći broj" od ukupno 130 samoubistava među mladima u Rusiji u periodu od novembra do aprila 2016, povezan sa igricom "Plavi kit".

Izvještaji koji su uslijedili demantovali su tu procjenu, a agencije za sporovođenje zakona i pozivaju na oprez o pitanju pripisivanja smrti djece toj igrici.

Mnogi ruski aktivisti su naveli da treba staviti veći fokus na faktore koji su doveli do toga da se mladi ljudi interesuju za takve igrice, dok mnogi političari tvrde da ovaj fenomen treba da vodi do većih online ograničenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG