Dostupni linkovi

Zatraženo još tri mjeseca pritvora za sarajevskog načelnika Ibru Berila


Ibro Berilo, aktuelni načelnik Opštine Trnovo, je predizbornu kampanju vodio iz pritvora, u kome se nalazi zbog zloupotrebe položaja. (Foto arhiv).
Ibro Berilo, aktuelni načelnik Opštine Trnovo, je predizbornu kampanju vodio iz pritvora, u kome se nalazi zbog zloupotrebe položaja. (Foto arhiv).

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 28. oktobra zatražilo od suda da produži pritvor osumnjičenom načelniku Opštine Trnovo, Ibri Berilu, njegovoj pomoćnici Nađi Milišić, te Adisu Mulaosmanoviću, vlasniku sarajevske kompanije "LOK-PIL".

Oni se nalaze u pritvoru od 5. augusta, a Kantonalno Tužilaštvo ih sumnjiči za sistemsku korupciju u sektoru gradnje, te pranje novca.

Postupajući tužilac je zatražio produženje pritvora zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze, te ponoviti krivično djelo, ukoliko borave na slobodi, navelo je tužilaštvo.

Uz njih je za nezakonitu izgradnju na planini Bjelašnici osumnjičena i Edita Džigal, sestra Adisa Mulaosmanovića, a svi su uhapšeni u policijskoj akciji "Incitat", nazvanoj po konju rimskog cara Kaligule.

Editi Džigal su, umjesto pritvora, određene blaže mjere, uključujući zabranu komunikacije s osumnjičenima, te zabranu približavanja poslovnom objektu koji je predmet istrage.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su početkom avgusta privremeno obustavili bankovne transakcije od 610.000 maraka (oko 305.000 eura), te blokirali udio u jednom investicijskom fondu, navedela je SIPA tada.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je krajem avgusta je preuzela privremeno oduzetu imovinu, vrijednu oko tri miliona maraka (oko 1,5 miliona eura), uključujući i pet apartmana, za koju tužilaštvo tvrdi da je nezakonito pribavljena.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je u septembru 2022. godine objavio kartu lokacija, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata, uglavnom u rejonu Bjelašnice.

Iz tog ureda su u decembru 2022. za Radio Slobodna Evropa potvrdili da su podnijeli više krivičnih prijava prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG