Dostupni linkovi

Preuzete nekretnine uhapšenog načelnika Berila na Bjelašnici kod Sarajeva


Bjelašnica, ilustracija.
Bjelašnica, ilustracija.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je preuzela nekretnine koje su privremeno oduzete načelniku Trnova Ibri Berilu, koji je uhapšen početkom augusta.

Radi se o imovini vrijednoj oko tri miliona maraka (oko 1,5 miliona eura) u koju spada pet apartmana, te parking mjesto i ostava, navodi se u saopštenju za javnost iz ove federalne agencije.

Kako se radi o privremenoj mjeri osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, imovina ostaje pod kontrolom Agencije do odluke suda u ovom postupku.

Trnovo je jedna od devet općina Kantona Sarajevo.

U okviru policijske akcije početkom augusta, osim Berila, privedene su još tri osobe, saopšteno je ranije iz Kantonalnog tužilaštva.

Tada je iz ove pravosudne institucije rečeno da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) početkom augusta su i privremeno obustavili transakcije u iznosu od 610.000 maraka (oko 305.000 eura).

Hapšenju Berila i ostalih osumnjičenih prethodili su pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

XS
SM
MD
LG