Dostupni linkovi

Ministar spoljnih poslova Hrvatske: Protestnu notu Srbije treba ignorisati


Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, fotografija iz arhive.
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, fotografija iz arhive.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da protestnu notu Srbije zbog spaljivanja lutke sa likom predsednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starom kod Splita, "treba ignorisati".

On je, kako je prenela hrvatska agencija Hina, naglasio da su karnevali i spaljivanje karnevalske lutke deo običaja i tradicije u Hrvatskoj i da nemaju veze sa državnim institucijama.

"Tu se nema šta odgovoriti. To treba ignorisati. Videću uopšte šta piše u toj noti", rekao je Grlić Radman novinarima u Zagrebu 15. februara.

Komentarišući ovaj slučaj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio: "Kada znamo da su spaljivali kuće i crkvu, šta fali da pale lutku".

Hrvatski ministar smatra da je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila "neobična i problematična".

Grlić Radman je ocenio da je Vučić "rekao je puno stvari koje nisu u redu".

"Dobrosusedski odnosi se ostvaruju dijalogom, saradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga da se malo više angažuje", zaključio je hrvatski šef diplomatije.

Zbog spaljivanja lutke sa likom srpskog predsednika Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je 14. februara protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Ocenjeno je da je to "apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u suprotnosti sa zajednički izraženim opredeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje".

Hrvatski mediji prethodno su preneli da su na karnevalu u Kaštelima spaljene lutke sa likovima predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG