Dostupni linkovi

U poplavama u Hrvatskoj rijeka Una se smiruje, Kupa i dalje prijeti


Poplave u Hrvatskoj
Poplave u Hrvatskoj

Iako vodostaj Une pada, i dalje su u Hrvatskoj Kostajnici na snazi izvanredne mjere, a vodni val Kupe, nakon što je prošao Karlovac, očekuje se u petrinjskom kraju, gdje se još sanira posljedice potresa pred dvije godine.

U više dijelova Hrvatske zbog nabujalih rijeka zatvorene su neke lokalne prometnice, a vatrogasci ispumpavaju poplavljene podrume.

Na petrinjskom području oko 800 ljudi izgrađuje i ojačava nasipe uz Kupu, nakon što je vodni val prošao Karlovac bez nekih ozbiljnijih šteta. Ocjenuje se da kuće neće biti ugrožene.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je također na terenu, kazao je novinarima kako se vrhunac vodnog vala očekuje u ponedjeljak navečer i do utorka ujutro.

"Situacija se mora držati pod kontrolom jer je dio nasipa oštećen potresom. Zatvaramo i dodatno ojačavamo ta mjesta, tih 200 do 300 metara, jer ipak je riječ o privremenim nasipima. Osim toga, zajedno sa pripadnicima Hrvatske vojske dodatno dograđujemo jednu novu liniju obrane u duljini od 400 metara, ako prognoze ne budu vjerodostojne, pa ipak budu viši vodostaji", kaže Đuroković.

Regija:

U Hrvatskoj Kostajnici smirenje

U Hrvatskoj Kostajnici, osamdesetak kilometara zračnom linijom južno od Zagreba, nakon nekoliko besanih noći situacija se smiruje, nakon što je vodostaj Une počeo padati. Sanirano je desetak poplavljenih objekata, a motorne pumpe ispumpavaju u Unu vodu sa glavne gradske ulice.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan koji je takođe na terenu kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) da će ekipe biti na terenu još nekoliko narednih dana, dok se rijeka ne vrati u svoje korito.

"Sada je na terenu nekih pedesetak, ali sada se sve lagano povlači", navodi gradonačelnik i kaže kako više nijedan podrum nije pod vodom, jer su uspjeli sve ispumpati.

"Tri okolna mjesta – Kuljani, Unčani i Struga Banska su zbog nabujale Une izolirani, a i tamo su, kao i u samom gradu Hrvatskoj Kostajnici, zbog povišenog vodostaja zamućeni bunari. Njima je čamcima i jet-skijem upućena pomoć i pitka voda, a pitkom vodom su opskrbljeni i stanovnici Kostajnice", kazao je Bišćan.

Gradi se protupoplavni zid

Započelo se sa izgradnjom protupoplavnog zida na lijevoj obali Une, nakon višegodišnjih komplikacija i dogovora sa konzervatorima, koji su se bojali da bi zid narušio panoramu starog grada Kostajnice, na otoku nasred rijeke.

"Mi smo sada ishodili građevinsku dozvolu i sve uvjete, i zid je sada u izgradnji. I mi smo do sada izgrađenim dijelom zida uspjeli obraniti pola gradskih ulica. Imamo ugrozu samo tamo gdje je trenutačno izgradnja temelja za budući zid", pohvalio se Bišćan.

Jedna je kriza prošla, ali pravo smirenje i prestanak opasnosti od nabujale Une uslijedit će tek sredinom ožujka, procjenjuje se.

O suradnji sa bosanskohercegovačkom stranom u pripremi obrane od poplava gradonačelnik kaže kako od tamo gdje je rijeka Sana i iz Prijedora javljaju podatke, dok "ovi iz susjedne Kostajnice u BiH, s njima se nitko nije čuo".

U Novom naselju kod Gračaca protekle noći poplavljena su prizemlja više kuća, ali je prokopavanjem odvodnih jaraka situacija sanirana. Vatrogasci su imali posla i u više naselja u Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji na ispumpavanju poplavljenih podruma, a zbog nabujalih voda zatvoreno je i više lokalnih prometnica u središnjoj Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG