Dostupni linkovi

Hrvatska obeležava 29. godišnjicu vojno-policijske akcije 'Oluja'


Politički vrh Hrvatske na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja" u Kninu, 5. avgusta 2022.
Politički vrh Hrvatske na obeležavanju godišnjice akcije "Oluja" u Kninu, 5. avgusta 2022.

Hrvatska 5. avgusta obeležava 29. godišnjicu vojno-policijske akcije "Oluja", a centralna manifestacija i ove godine održava se u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz celodnevni program.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Kninu da Hrvatska ne slavi ovu godišnjicu da bi likovala, prkosila ili provocirala, već da bi slavila slobodu.

"Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, nad nedužnim žrtvama, niti nad bilo kojim žrtvama. Saosećamo zbog boli svake porodice koja je izgubila svoje bliske i najbliže", rekao je Milanović na stadionu fudbalskog kluba Dinara u Kninu.

Milanović je rekao da ne žel da promoviše militarizam i uteruje ratnički duh u stanovništvo.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je u obraćanju da je vojno-policijska operacija Oluja bila najveći vojni podvig i pobeda u hrvatskoj istoriji i naglasio da će se suprotstaviti svakom pokušaju izvrtanja istorijskih činjenica i napadima na vojne veterane, vojnike i policajce.

"Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je Oluja bila oslobodilačka, odbrambena, legitimna i pravedna operacija", kazao je Plenković na centralnoj manifestaciji obeležavanja 29. godišnjice operacije Oluja u Kninu.

Dodao je da "bez hrabrosti i odanosti" hrvatskih branitelja Hrvatska "ne bi imala ni slobodu, ni demokratiju, niti bi danas bila međunarodno priznata i uvažena ", prenela je Hina.

Plenković je najavio nova ulaganja u hrvatsku vojsku.

Godišnjica operacije "Oluja" u Hrvatskoj se obeležava 5. avgusta, na dan kada je završena, kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Na Kninskoj tvrđavi održana je tradicionalna ceremonija podizanja zastave Hrvatske.

Ove godine, kako prenosi Hrvatska radiotelevizija, održana je i pokazna vežba združenih sposobnosti oružanih snaga Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući prelet aviona "mig-21" i prikaz sposobnosti višenamenskih borbenih aviona "rafal".

U Srbiji se godišnjica "Oluje" obeležava 4. avgusta, na dan kada je počela, kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.

Državno obeležavanje stradanja Srba u akciji "Oluja" je zvanično počelo da se organizuje 2015. godine, kada je odlučeno da 5. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Od tada toj manifestaciji pristustvuju čelnici Srbije, Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona i zvaničnici Srpske pravnoslavne crkve.

Dok se u Srbiji obeležava parastosom, u Hrvatskoj se "Oluja" obeležava proslavom, pošto su tom akcijom u okvire države vraćena područja koja je do tada pod kontrolom držalo pobunjeno srpsko stanovništvo.

Zvanični podaci hrvatskih nevladinih organizacija govore o više od 600 ubijenih civila i više od 200.000 proteranih Srba tokom te vojno-policijske akcije.

Haški tribunal je u aprilu 2011. godine prvostepeno osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina za zločine počinjene tokom akcije "Oluja".

Međutim, u novembru naredne godine Pretresno veće Tribunala je poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo dvojicu generala.

XS
SM
MD
LG