Dostupni linkovi

Hil o Banjskoj: SAD se zalažu da napadači budu pozvani na odgovornost


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Krisofer Hil (Christopher Hill) je, povodom optužnice na Kosovu za oružani napad u Banjskoj, izjavio da se SAD zalažu da napadači budu pozvani na odgovornost, te da je američki stav odavno poznat.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

U napadu u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

'Sve napore usmeriti na dijalog Srbije i Kosova'

Američki ambasador Hil je, o odnosu Beograda i Prištine, poručio da sve napore treba usmeriti na dijalog, jer je to jedini način da se problemi rešavaju, kao i da je tu poziciju iskazao i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak prilikom posete 10. septembra.

Nakon sastanka sa Hilom i Lajčakom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će izneti zahteve Srbije, zbog "suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo na severu Kosova".

Nije precizirao na koje napade misli.

Kako je rekao Vučić, u naredna 72 sata obratiće se javnosti i izneti "šta takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta namerava da učini".

Miroslav Lajčak je nakon sastanka saopštio da mu je predsednik Srbije preneo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu.

"Naglasio sam da treba da razgovaramo i pronađemo dogovorena rešena u okviru dijaloga", napisao je Lajčak na svom Iks (X) profilu.

On je dodao da je razgovor sa Vučićem bio priprema za naredni sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Ambasada SAD odala poštu stradalima na godišnjicu terorističkog napada 11. septembra

U Crvenom krstu Srbije, 11. septembra, američka ambasada i predstavnici Srbije odali su poštu stradalima u terorističkom napadu u Americi, pre tačno 23 godine, akcijom dobrovoljnog davanja krvi, četnaesti put za redom.

Nema boljeg načina da održimo sećanje na stradale - od dobrovoljnog davanja krvi, rekao je Hil, navodeći da se ovim putem daje i podrška srpskom narodu jer prikupljena krv ide u ovdašnje bolnice.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović je naveo da je američka ambasada izabrala da se na ovaj dostojanstven, humani način obeleži tragedija izazvana terorističkim napadom.

Sem građana koji danas daju dobrovoljno krv u Crvenom krstu Srbije, učinili su to i službenici američke ambasade.

XS
SM
MD
LG