Dostupni linkovi

Hezbolah zapretio udarima po Izraelu u slučaju napada na civile u Libanu


Izraelski udari na južni Liban, početak jula 2024.
Izraelski udari na južni Liban, početak jula 2024.

Hezbolah će gađati mete u Izraelu ako njegova armija nastavi udare civile u Libanu, izjavio je u sredu, 17. jula, lider ove šiitske grupe Sajed Hasan Nasrala. On je istakao da je poslednjih dana naglo porastao broj građana koji su ubijeni u Libanu.

Pet civila, svi Sirijci i troje dece, ubijeno je u utorak u izraelskim napadima u Libanu, a najmanje tri libanska civila su ubijena dan ranije, navode državni mediji i bezbednosni izvori u Libanu.

Izrael je saopštio da napada militante Hezbolaha i njegovu infrastrukturu u Libanu i da ne gađa civile.

"Nastavak gađanja civila podstaći će Hezbolah da lansira rakete na naselja koja ranije nisu na udaru", istakao je Nasrala tokom televizijskog obraćanja povodom obeležavanja šiitskog svetog dana Ašure.

Hezbolah, militantna grupa koju podržava Iran i najmoćnija vojna i politička snaga u Libanu, ne priznaje Izrael.

U borbama u Libanu ubijeno je više od 100 civila i 300 boraca Hezbolaha, prema podacima Rojtersa. To je istovremeno izazvalo razaranja u libanskim pograničnim gradovima i selima koja nisu viđena od izraelsko-libanskog rata 2006. godine.

Nasrala je obećao da će uništene kuće biti obnovljene.

On je putem video veze razgovarao sa desetinama hiljada šiitskih muslimana okupljenih u južnom Bejrutu da obeleže Ašuru.

Godišnji period žalosti u znak sećanja na smrt Huseina, unuka proroka Muhameda u 7. veku, jeste j trenutak za Hezbolah da pokaže da vojnu moć i da uživa podršku naroda.

Ožalošćeni obučeni u crno marširali su i udarali se u prsa u praksi koja je imala za cilj da izazove bol koji je Husein osetio u vreme njegovog ubistva.

Mnogi su nosili slike boraca Hezbolaha koje je Izrael ubio tokom više od devet meseci borbi.

Da bi se održala bezbednost, stotine pripadnika Hezbolaha raspoređene su na kontrolnim punktovima, postavljene na motore i krovove, uključujući i novo oružje poput tehnologije za koju eksperti kažu da može da ometa i obara dronove.

Ove godine su povorke u južnom Libanu otkazane zbog sukoba sa Izraelom.

Poslednjih nedelja među međunarodnim posmatračima su porasli strahovi da bi Izrael mogao da proširi svoje vojne operacije u Libanu, rizikujući širi rat.

Izrael je rekao da preduzima neophodne pripreme za širu operaciju, ali odluka još nije doneta. Hezbolah je rekao da ne želi rat sa Izraelom, ali da je spreman za njega.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG