Dostupni linkovi

'Harry Potter' na bjeloruskom jeziku na čekanju zbog sankcija


J.K. Rowling, Harry Potter i odaja tajni, Bjelorusija, 2020.
J.K. Rowling, Harry Potter i odaja tajni, Bjelorusija, 2020.

Nezavisna bjeloruska izdavačka kuća u egzilu kaže da je britanski nositelj autorskih prava na knjige o Harryju Potteru odbio raditi s njom, navodeći kao razlog zapadne sankcije nametnute bjeloruskoj vladi.

Andrey Yanushekvich, koji je registrirao podružnicu izdavačke kuće Yanushkevich u Poljskoj početkom 2023. nakon što je pobjegao iz Bjelorusije, rekao je za RSE 2. jula da su on i njegovi kolege iscrpili sva moguća sredstva kako bi uvjerili tvrtku The Blair Partnership da ukine zabranu na izdavanje četiri knjige iz serijala o Harryju Potteru na bjeloruskom jeziku.

"Nismo uspjeli pronaći zajednički jezik s nositeljima prava. Oni ne žele da ih se povezuje s bilo čim bjeloruskim dok je Republika Bjelorusija pod sankcijama", rekao je Yanushekvich.

Između 2019. i 2021. izdavačka kuća Yanushkevich u Bjelorusiji objavila je tri knjige o Harryju Potteru britanske autorice J.K. Rowling na bjeloruskom- Harry Potter i kamen mudraca, Harry Potter i odaja tajni i Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana.

Predstavljanje knjige Harry Potter i Dvorana tajni na bjeloruskom jeziku bilo je zakazano za 26. septembar 2020., samo nekoliko sedmica nakon predsjedničkih izbora nakon kojih su uslijedili neviđeni višemjesečni protesti protiv zvaničnih rezultata izbora, koja je predala autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku, koji je na vlasti od 1994. godine, šesti mandat.

Bjeloruska carinska služba je 15. septembra 2020. zatražila službeno pismo od izdavača kojim se potvrđuje da "knjiga ne poziva na rušenje postojeće vlade" u Bjelorusiji, što je izazvalo reakciju demonstranata koji su na internet postavili slike likova iz Harry Pottera koji izazivaju Lukašenka.

Harry Potter i Dvorana tajni na kraju su dospjeli u knjižare, ali su 2022. bjeloruske vlasti zaplijenile opremu izdavačke kuće Yanushkevich i zamrznule njene bankovne račune, navodeći kao razlog financijske prijestupe.

Vlastita knjižara izdavačke kuće, Knihauka, vandalizirana je i zatvorena u maju 2022.

Sam Andrej Yanushkevich osuđen je na 28 dana zatvora, a njegova kolegica Nasta Karnatskaya odslužila je 23 dana zatvora pod neutvrđenim optužbama.

Nakon što su odslužili kaznu, pobjegli su iz Bjelorusije.

U januaru 2023. Yanushkevich je registrirao podružnicu svoje izdavačke kuće u Poljskoj, a nešto kasnije otvorio je knjižaru Knihauka u Varšavi. Planirao je objaviti četiri preostale knjige u serijalu o Harryju Potteru- Harry Potter i vatreni pehar, Harry Potter i Red feniksa, Harry Potter i Princ miješane krvi i Harry Potter i relikvije smrti- ali Blair Partnership je 1. jula obavijestio Yanushkevicha o obustavi njihove saradnje zbog zapadnih sankcija uvedenih Bjelorusiji zbog njene podrške invaziji Moskve na Ukrajinu.

Prema Yanushkevichu, The Blair Partnership odbio je preispitati svoju odluku unatoč činjenici da je njegova izdavačka kuća registrirana u Poljskoj.

Kontaktirani od strane RSE, dužnosnici Blair Partnershipa odgovorili su putem e-maila da im "treba vremena" da pripreme komentare na svoju odluku da obustave izdavanje knjiga o Harryju Potteru na bjeloruskom jeziku putem Yanushkevicheve tvrtke.

"Nažalost, britanski partneri nas vide u 'krivom ogledalu' i donose odluke koje nam ne idu u prilog", rekao je Yanushkevich, izrazivši nadu da bi autorica istaknutog serijala J.K. Rowling, mogla uticati na The Blair Partnership da preispita svoju odluku ako sazna za situaciju.

XS
SM
MD
LG