Dostupni linkovi

EU pooštrava sankcije Bjelorusiji zbog Rusije


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu, 25.06.2024
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu, 25.06.2024



Zemlje Europske unije u srijedu su se dogovorile o novim sankcijama Bjelorusiji zbog rata u Ukrajini kako bi ih bolje uskladile s mjerama usmjerenim protiv Moskve, u pokušaju da zaustave rusko zaobilaženje sankcija, rekli su dužnosnici.

"Ambasadori EU načelno su se složili oko novog paketa sankcija usmjerenih protiv Bjelorusije", objavila je Belgija, koja predsjedava EU-om, prenio je AFP.

"Ovaj paket će ojačati naše mjere kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, uključujući borbu protiv zaobilaženja sankcija", rečeno je.

Europska unija optužila je vladu bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, najbližeg saveznika Kremlja, jer je dopustila da se Bjelorusija koristi kao polazna točka za rusku invaziju na Ukrajinu.

Usklađivanje sankcija Bjelorusiji s onima Moskvi smatra se ključnim za zaustavljanje protoka zabranjene robe u Rusiju, poput mikročipova, koji se mogu koristiti na bojnom polju u Ukrajini.

Dužnosnici kažu da je Bjelorusija djelovala kao "stražnja vrata" za dopremanje sankcioniranih proizvoda iz EU-a u Rusiju, budući da su se mogli službeno izvoziti u Bjelorusiju prije nego što krenu prema svom susjedu.

"Bjelorusija više ne smije služiti kao ruta za zaobilaženje naših sankcija protiv Rusije. Ovim paketom povećavamo pritisak na obje zemlje i činimo naše sankcije protiv Rusije još učinkovitijima", saopćila je šefica EU Komisije Ursula von der Leyen na X-u.

Pritisak na jačanje sankcija Bjelorusiji, koja je u carinskoj uniji s Rusijom, bio je u zastoju više od godinu jer je Litva blokirala napore da se ublaže ograničenja na njezin unosan izvoz gnojiva.

Neke države EU-a tvrdile su da treba dopustiti izvoz gnojiva kako bi se ublažili problemi s opskrbom hranom u zemljama u razvoju.

No, baltička država je tvrdila da su se treće zemlje već opskrbile drugdje i da bi uklanjanjem ograničenja za Bjelorusiju bjeloruskim vlastima pritjecali prihodi vrijedni milijarde dolara.

Diplomati EU rekli su da nisu odobrena izuzeća za izvoz gnojiva.

Prije ruske invazije na Ukrajinu 2022., EU je već ciljao Lukašenkovu vladu opetovanim rundama sankcija zbog gušenja prosvjeda.

Unija od 27 zemalja uvela je Rusiji dosad neviđenih 14 paketa sankcija zbog njezina rata protiv Ukrajine.

XS
SM
MD
LG