Dostupni linkovi

Hamas ne pristaje na dogovor bez trajnog prekida vatre i povlačenja Izraela iz Gaze


Ekipa hitne pomoći pomaže ranjenima nakon izraelskog napada, u Deir el Balahu u centralnom Pojasu Gaze, 4. juna 2024.
Ekipa hitne pomoći pomaže ranjenima nakon izraelskog napada, u Deir el Balahu u centralnom Pojasu Gaze, 4. juna 2024.

Hamas ne može da pristane ni na kakav dogovor osim ako se Izrael jasno ne obaveže na trajni prekid vatre i potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, rekao je uticajni zvaničnik palestinske militantne grupe, Osama Hamdan.

Katar, koji zajedno sa Sjedinjenim Državama i Egiptom, posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraela, pozvao je Izrael da objavi jasan stav koji ima podršku cijele Vlade da bi se sklopio dogovor.

"Ne možemo da pristanemo na sporazum koji ne obezbjeđuje i ne garantuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze i shodno tome dovršavanje zaista ozbiljnog sporazuma o razmjeni zarobljenika", rekao je Hamdan na televizijskoj konferenciji za novinare.

Prijedlog sporazuma u tri faze, koji je u petak predstavio američki predsjednik Joe Biden, uključuje šestosedmični prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz "svih naseljenih oblasti" Gaze, i oslobađanje pojedinih talaca, uključujući starije i žene, u zamjenu stotine palestinskih zatvorenika.

Prema tom planu, Hamas i Izrael bi pregovarali o trajnom prekidu vatre, za koji je Biden rekao da će trajati "sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze".

Biden je dodao da će u drugoj fazi doći do razmjene za sve preostale žive taoce, uključujući izraelske vojnike, da će se izraelske snage potpuno povući iz Gaze i da će početi trajni prekid vatre.

"Izrael želi samo jednu fazu u kojoj će uzeti sve svoje taoce, a zatim nastaviti svoju agresiju i rat protiv našeg naroda", rekao je Hamdan.

Hamas, organizacija koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao teroristička, ranije je rekao da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno najmanje 36.550 ljudi - od čega dvije trećine žena i djeca, a više od 82.950 je ranjeno, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG