Dostupni linkovi

Gruzijski ombudsman pozvao poslanike da uvaže veto predsednice na zakon o 'stranim agentima'


Protest protiv zakona o "straim agentima" na Dan nezavisnosti Gruzije, Tbilisi 26. maj 2024.
Protest protiv zakona o "straim agentima" na Dan nezavisnosti Gruzije, Tbilisi 26. maj 2024.

Ključni odbor gruzijskog parlamenta sastaje se u ponedeljak kako bi odlučio da li da pošalje punom sazivu meru kojom bi se prevazišao veto predsednice na kontroverzni zakon za koji je ombudsman te kavkaske zemlje upozorio da su potrebne izmene kako bi se ograničila šteta koju će naneti civilnom društvu.

Zakon, koji se takođe naziva "ruski zakon" zbog sličnosti sa zakonima koje je Kremlj uveo da bi ugušio opoziciju i slobodu govora, odobrio je parlament, koji kontroliše vladajuća partija Gruzijski san, uprkos višenedeljnim protestima koje su često razbijali policija i bande nasilnika, preneo je Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa.

Predsednica Salome Zurabišvili je stavila veto na zakon o takozvanom "stranim agentima", koji je Zapad osudio kao protivan nastojanju Gruzije da se pridruži evroatlantskoj zajednici.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja, kojim dominira Gruzijski san, počeo je sastanak u ponedeljak, a glasanje za slanje da se nadjača veto punom sazivu telu smatra se formalnošću. Lideri stranaka su rekli da očekuju da će se glasanje u parlamentu održati ove nedelje.

"Prihvatanje ovog zakona u ovoj formi, po mom mišljenju, već je donelo značajnu štetu (demokratskom) procesu u celini“, rekao je u ponedeljak ombudsman Levan Joseliani na konferenciji za novinare u Tbilisiju, upozoravajući na efekte zakona.

"Zbog toga bi bilo moguće da će parlament odbiti da prevaziđe ovaj veto i... biće prostora za izmene drugih zakonskih akata... Po mom mišljenju, povlačenje često nije znak slabosti, već znak snage", dodao je Joseliani.

Sastanak odbora za pravna pitanja održava se pošti su hiljade uglavnom mladih ljudi marširale u Tbilisiju na Dan nezavisnosti Gruzije u nedelju, pozivajući vladajuću partiju Gruzijski san da ukine zakon.

"Naša borba je neumorna, iako su mislili da ćemo se iscrpiti", rekao je pisac Laša Bugadze mladim Gruzijcima koji su mirno marširali centrom Tbilisija, mašući zastavama Gruzije i Evropske unije.

"Nećemo se umoriti ni narednih dana, sve dok se ruski zakon ne povuče i Gruzija ne postane deo Evrope", rekao je Bugadze.

Učesnici protesta su skandirali "Ne ruskom zakonu!" i "Ne ruskom režimu!"

Zurabišvili je u nedelju u govoru povodom Dana nezavisnosti rekla da su integracija u Evropsku uniju i snažne veze sa SAD od najveće važnosti za kavkasku zemlju da sačuva svoju slobodu.

Gruzija je dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU u decembru, ali tek treba da počne pregovore o pridruživanju, koji bi mogli da traju godinama.

Postojala je nada da bi takvi razgovori mogli da počnu kasnije ove godine, ali je Brisel upozorio da bi zakon o "stranom agentu" mogao da ugrozi put Gruzije ka Evropi.

"Nijedan rat nisu započele (članice) Evropske unije od njenog osnivanja", rekla je Zurabišvili. "Umesto toga, jedina prava ratna strana i jedina koju danas vidimo na našim okupiranim teritorijama: ruski imperijalizam".

Rusija i dalje drži hiljade vojnika u Južnoj Osetiji i Abhaziji, dva otcepljena gruzijska regiona koje je Moskva priznala kao nezavisne države nakon petodnevnog rata sa Gruzijom 2008. godine.

SAD su povodom gruzijskog Dana nezavisnosti navele u saopštenju da će "nastaviti da snažno podržavaju težnje gruzijskog naroda za evroatlantsku budućnost".

"Pozivamo gruzijske lidere da preduzmu korake neophodne kako bi Gruziju pomerili napred u pravom smeru", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony).

Blinken je prošle nedelje najavio vizna ograničenja za zvaničnike gruzijske vlade i sveobuhvatnu reviziju bilateralnih odnosa sa Tbilisijem zbog zakona o "stranim agentima".

Zakon o "stranim agentima" zahteva od civilnog društva i medijskih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz stranih izvora da tu činjenicu prijave lokalnim vlastima i podvrgnu se nadzoru koji bi mogao da obuhvati sankcije za još nedefinisana krivična dela.

Zurabišvili, koja je u sukobu s vladom, 18. maja je stavila veto na zakon, ali parlament koji kontroliše Gruzijski san ima dovoljno glasova da nadjača njen veto.

Kritičari kažu da je zakon uveo Gruzijski san, koji je osnovao tajkun Bidzina Ivanišvili prijateljski nastrojen prema Moskvi, kako bi se učvrstio položaj stranke na vlasti uoči izbora kasnije ove godine koji se smatraju ključnim za evroatlantski put Gruzije.

XS
SM
MD
LG