Dostupni linkovi

Ranjen policajac na grčko-turskoj granici


Grčki vojnik patrolira pored rijeke Evros, u selu Marasia, Grčka, 14. 3. 2020. (Ilustrativna fotografija)
Grčki vojnik patrolira pored rijeke Evros, u selu Marasia, Grčka, 14. 3. 2020. (Ilustrativna fotografija)

Grčki granični policajac ranjen je iz vatrenog oružja na grčko-turskoj graničnoj rijeci Evros ili Merič, saopćila je u nedjelju grčka policija, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Pucnjevi su ispaljeni s turske strane rijeke, navela je grčka policija. U to su vrijeme grčki graničari navodno sprječavali ilegalni prelazak migranata iz Turske u Grčku.

Nije jasno tko je pucao. Grčki mediji izvijestili su da grčki sigurnosni dužnosnici vjeruju da su krijumčari ispalili hice. Granični policajac, koji je ranjen u trbuh, prebačen je u bolnicu u regiji Evros i operiran, izvijestio je grčki radio pozivajući se na spasilačku službu, prenijela je dpa.

Krijumčarske skupine neprestano pokušavaju prevesti migrante preko plitkih voda rijeke - poznate na grčkom kao Evros, a na turskom kao Meriç - iz Turske u Grčku, a time i u Europsku uniju tokom ljetne suše. Grčka trenutno gradi ogradu duž ove granice kako bi spriječila ilegalne prelaske.

Prema podacima Visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za izbjeglice, 3.168 ljudi krenulo je ovom rutom od Turske do Grčke od početka godine do 14. jula.

XS
SM
MD
LG