Dostupni linkovi

Spaseno 77 migranata sa oštećene jahte kod ostrva u Grčkoj


Migranti iz Pakistana veslaju dok prelaze deo Egejskog mora od turske obale na grčkom ostrvu Kos, 19. avgust 2015. Ilustrativna fotografija
Migranti iz Pakistana veslaju dok prelaze deo Egejskog mora od turske obale na grčkom ostrvu Kos, 19. avgust 2015. Ilustrativna fotografija

U operaciji pred zoru spaseno je 77 migranata sa oštećene jahte kod ostrva u Egejskom moru u Grčkoj, saopštile su grčke vlasti.

Niko nije nestao ili povređen nakon spasavanja između ostrva Amorgos i Astipalaja, saopštila je grčka obalska straža.

Tri plovila obalske straže, četiri trgovačka broda u tom području i dva manja privatna čamca učestvovala su u spasavanju nakon što su putnici na jahti pozvali hitnu pomoć.

Nacionalnost migranata nije za sad poznata i odakle su došli. Svi su odvedeni na ostrvo Naksos, gde su dobili privremeno sklonište.

Oni su spaseni na ruti koju obično koriste krijumčarske grupe da prevoze migrante iz Turske u Italiju izbegavajući strogo kontrolisane vode oko grčkih ostrva u istočnom Egeju.

Ovakva putovanja su češća tokom leta kada je veća verovatnoća da će jahte švercera proći neprimećene pored velikog broja jahti koje iznajmljuju turisti koji posećuju popularna grčka ostrva.

Grčka je ključna ulazna tačka za hiljade ljudi sa Bliskog istoka, Afrike i Azije koji traže bolji život u Evropskoj uniji.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG