Dostupni linkovi

Zašto Grci eksperimentišu sa usjevima tropskog voća?


Grčki državni institut za poljoprivredu Demeter eksperimentiše da li tropsko voće može da pomogne u rješavanju nadolazećeg problema suše u zemlji.
Grčki državni institut za poljoprivredu Demeter eksperimentiše da li tropsko voće može da pomogne u rješavanju nadolazećeg problema suše u zemlji.

Prebirući po žbunju na svojoj farmi u Kiparisi, u zapadnoj Grčkoj, Panos Adamopulos je otkrio prve mango plodove koji će uskoro sazreti. Uzgoj manga je njegov udio u državnim eksperimentima koji istržuju prilagođavanje klimatskim promjenama. Zašto?

Decenijama je ova plodna zemlja na obalama Jonskog mora bila poznata uglavnom po maslinama, pored lubenica i drugih usjeva, ali čak i ovaj kraj Grčke koji ima više kiše nego drugi dijelovi zemlje bori se sa posljedicama suše.

Nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je takođe doživjela najtoplije jun i jul od kada je počelo prikupljanje pouzdanih podataka 1960. godine.

"Nema zime", rekao je Adamopulos (38) za AFP, dodajući da na njegovo imanje nije pala ni kapi kiše od marta.

"Nema vode, nema kultivacije", rekao je poljoprivrednik, čije drveće kao da raste pravo u Jonsko more.

Većina Adamopulosovog prihoda trenutno dolazi od zelene salate.

Ali pošto su na vidiku sve sušnija godišnja doba, možda će uskoro morati da odustane od nekih od svojih unosnih kultura koje traže intenzivno navodnjavanje, kao što je lubenica.

Adamopulos je među malim brojem grčkih uzgajivača koji se okreću tropskom voću, mangu, avokadu, ličiju, čerimoji i makadamija orašastim plodovima, za koje kaže da su "otporniji" na sve intenzivnije vrućine u mediteranskom regionu.

Za sada, na svom imanju od 198 hektara uzgaja samo nekoliko desetina stabala manga i avokada.

Egzotično voće se tako dobro prilagođava novom okruženju da Adamopulos sada planira da posadi još 300 stabala. Rekao je da je već dobio narudžbine za prve berbe, koje treba da budu kasnije u avgustu.

Inicijativa je dio studije grčkog državnog instituta za poljoprivredu Demeter da bi se utvrdilo da li bi tropsko voće moglo da pomogne u rješavanju nadolazećeg problema suše u zemlji.

Nije čudo rješenje

Rukovodilac studije Tereza Cacani kaže da je poenta "pronaći nove načine da se suočimo sa klimatskim promjenama i učinimo da to funkcioniše u našu korist".

"Sada je toplije tokom cijele godine, a ovo je dobro za ove usjeve", rekla je ona.

Iako avokado već raste na ostrvu Krit, naučnici nisu bili sigurni da li će se drvo prilagoditi uslovima na grčkom kopnu.

I dok je drveću manga potrebno vrlo malo padavina, posljednje dvije zime su bile neobično suhe, primetila je Cacani.

Ova vrsta inovacije je od suštinskog značaja za spas sektora od budućih klimatskih katastrofa, rekao je Antonis Paraskevopulos, šef poljoprivrede za lokalni region Trifilije.

Ali za sada, tropsko voće nije magično rješenje problema.

Program trenutno ima samo desetak poljoprivrednika i oko 10 hektara pod kultivacijom.

I iako nije namijenjen da zamijeni osnovne lokalne proizvode kao što su masline ili pomorandže, može da djeluje kao dopuna, rekla je Cacani, koja planira da proširi eksperiment i na druge grčke regione.

Susjedne zemlje imaju slične probleme. U Italiji su sicilijanski farmeri počeli da proizvode mango, banane i papaju.

Međuvladin panel za klimatske promjene procjenjuje da će mediteranski bazen, jedno od "žarišta" klimatskih promjena, iskusiti češće toplotne talase i suše.

'Loša godina'?

Teodoros Dimitrakakis, još jedan grčki poljoprivrednik koji učestvuje u inicijativi, procjenjuje da će biti potrebne godine da proizvodnja tropskog voća postane profitabilna u Grčkoj.

Uprkos svom entuzijazmu za eksperiment, 34-godišnjak kaže da ne može sebi priuštiti da mu posveti sve svoje vrijeme, jer njegov glavni izvor prihoda, masline, zahtijevaju svu njegovu pažnju.

Njegovo selo, kao i mnoga druga u Grčkoj, često je bez vode po nekoliko sati tokom dana zbog zakazanih restrikcija.

Prošle godine, njegov prinos maslina bio je 60 odsto ispod prosjeka, rekao je Dimitrakakis.

Uprkos tome što je bio ekološki aktivista tokom svojih univerzitetskih godina, Dimitrakakis priznaje da je tek nedavno shvatio da će klimatske promjene uticati na njega tako brzo.

Sada se nada da će ubijediti druge lokalne poljoprivrednike, od kojih neki više vole da misle da je u pitanju samo "loša godina".

Izvor: AFP

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG