Dostupni linkovi

Grčki ministar: Turizam ne doprinosi porastu infekcija


Bar u Atini, 6. juli 2021.
Bar u Atini, 6. juli 2021.

Turizam ne treba kriviti za porast infekcija u Grčkoj, rekao je ministar turizma ove države u srijedu 14. jula nakon što je vlada ponovo uvela restrikcije, javlja agencija Reuters.

Grčka, koja se ekonomski oslanja na turizam kao značajan izvor prihoda, otvorila je sezonu u maju nadajući se da će prihodi biti makar polovina zbilježenih rekordne godine 2019. kada je više od 30 miliona ljudi posjetilo ovu zemlju.

"Otvaranje turizma je urađeno veoma pažljivo, u posljednjih deset dana jula svega 74 od ukupno 105.609 uzoraka onih koji su ušli u zemlju bilo je pozitivno što je 0,07 posto", rekao je Haris Theoharis na konferenciji hotelijera Grčke.

"Naša zemlja nema problem sa otvaranjem granica", rekao je. "Porast infekcija nije povezan sa turizmom."

Grčka vlada se ovog ljeta nada barem djelimičnom preporodu svog turističkog sektora, ali zabrinuta je zbog širenja vrlo zarazne delta varijante.

Do sada je potpuno vakcinisano oko 41 posto Grka. Turisti moraju da pokažu dokaz da su vakcinisani ili priložiti negativan PCR test da bi ušli u zemlju.

Grčka je u utorak (13. juli) prijavila 3.109 novih slučajeva COVID-19, što je nivo koja je posljednji put viđen početkom aprila, čime je ukupan broj infekcija otkako je prvi slučaj korone otkriven u februaru prošle godine iznosio 444.783. Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 dosegao je 12.806.

Zemlja će tražiti da se u zatvorenim restoranima, barovima i kafićima dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19, rekla je vlada u utorak, kako bi spriječila porasta infekcija.

"Ne možemo dopustiti da poricatelji nauke vode našu zemlju u avanture", rekao je Theoharis pozivajući se na ljude koji još uvijek odbijaju vakcinaciju.

XS
SM
MD
LG