Dostupni linkovi

Pomoć ulazi u Gazu preko izraelskog prelaza prvi put od početka rata


Humanitarni kamioni čekaju na graničnom prelazu Kerem Shalom, 12. decembar 2023.
Humanitarni kamioni čekaju na graničnom prelazu Kerem Shalom, 12. decembar 2023.

Prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze otvoren je za kamione sa humanitarnom pomoći prvi put od početka rata, rekli su zvaničnici, prenosi Reuters. Ovim potezom se namjerava udvostručiti priliv hrane i lijekova koji stižu u ovu palestinsku teritoriju.

Prelaz je zatvoren nakon napada Hamasa 7. oktobra, a pomoć se do sada dostavljala isključivo preko egipatskog prelaza Rafah, za koji Izrael kaže da može primiti samo 100 kamiona dnevno.

Dva izvora iz egipatskog Crvenog polumjeseca rekli su Reutersu da su kamioni počeli ulaziti u nedjelju 17. decembra preko prelaza Kerem Shalom na putu u Gazu. Jedan izvor je rekao da se radi o 79 kamiona.

Kako su se pojačavali izraelski napadi na Gazu tako se i pogoršavala humanitarna situacija u ovoj palestinskoj teritoriji ubrzavala. Ujedinjene nacije i druga svjetska tijela upozoravaju na ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Kerem Shalom koji se nalazi na granici Egipta, Izraela i Gaze, jedna je od glavnih tranzitnih točaka za robu u i iz Gaze, koji omogućava mnogo brži tranzit od prelaza Rafah koji se nalazi nekoliko kilometara dalje i koji je ranije služio za prelaz putnika.

Izrael je prošle sedmice odobrio ulazak za pomoć.

"Počevši od danas (17. decembra), UN-ovi kamioni s pomoći proći će sigurnosne provjere i biti prebačeni direktno u Gazu preko Kerem Shaloma, kako bi se pridržavali našeg sporazuma sa SAD-om", rečeno je iz COGAT, ogranka vojske koji koordinira humanitarnu pomoć s palestinskim teritorijima. Na pitanje je li pomoć stigla u Gazu, izraelski dužnosnik je odgovorio potvrdno, prenosi Reuters.

Palestinski granični dužnosnik potvrdio je da je Kerem Shalom ponovno otvoren u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice i Izraelom.

Dio pomoći stigao je u Gazu do nedjelje navečer, dok će ostatak biti dovršen u ponedjeljak, rekao je dužnosnik.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG